Twee Friezen verschijnen voor de rechter in grote misbruikzaak 15-jarig meisje

Een man uit Hurdegaryp en een oud-inwoner van Burgum (die nu in Arnhem woont) moeten woensdag voorkomen vanwege seksuele exploitatie. De beide mannen van 22 jaar dwongen het 15-jarige meisje uit Drachten om seks te hebben met diverse mannen uit Fryslân en Groningen.
© Omrop Fryslân, Joris Kalma
Een van de hoofdverdachten heeft het meisje ook seksueel misbruikt, staat in de aanklacht. De zaak kwam aan het rollen door een andere zaak. Een 37-jarige man uit Noord-Holland deed zich voor als vrouw en zocht op Facebook contact met het meisje.

Kwetsbaar en eenzaam

Het meisje was kwetsbaar en had ervaring met seksueel misbruik binnen de familie, vertelt rechtbankverslaggever Noor Vloeimans van RTV Noord die de zaak op de voet volgt. "Ze was eenzaam en was via sociale media op zoek naar een vriendin."
"Ze viel in handen van een 37-jarige man uit Noord-Holland die zich voordeed als een 21-jarige vrouw die als bijbaantje in de prostitutie zat. Hij maakte ook de eerste seksadvertenties voor haar aan. De 22-jarige man uit Hurdegaryp was haar eerste klant. Later werd hij haar chauffeur die haar naar seksafspraken bracht."

'Zwaar straffen'

De beide verdachten komen woensdag voor. Donderdag en vrijdag moeten zeven klanten die seks hebben gehad met het slachtoffer, voor de rechter verschijnen. Het gaat om mannen uit Drachten, Leeuwarden, Franeker, Balk, Groningen en Delfzijl. Ze zijn tussen de 22 en 61 jaar oud.
"Het is te hopen dat zij zwaar gestraft worden", zegt zorgcoördinator mensenhandel Rob Kelder van Fier in Leeuwarden. "Het gebeurt te vaak dat klanten er met een taakstraf vanaf komen. Dat is onbegrijpelijk. Als je als volwassen man seks hebt met een overduidelijk minderjarig meisje, dan moet de straf veel hoger zijn."

Verandering

Volgens Kelder zijn mensenhandelaars erg veranderd. "Het klassieke beeld is van loverboys die een half jaar lang bij het schoolplein een meisje met cadeautjes inpalmen, maar tegenwoordig zien we dat ze niet meer zoveel en zolang willen investeren", vertelt hij.
"Vaak worden seksueel getinte beelden van een meisje gemaakt, dat daarmee onder druk wordt gezet of er wordt grof geweld gebruikt", zegt Kelder. "En dan is het slachtoffer al binnen twee weken in de macht van de mensenhandelaar, die haar dwingt om seks te hebben met mannen tegen betaling. Het meisje zelf krijgt niks."

Preventie

Vaak durven de slachtoffers niet naar de politie te stappen en aangifte te doen. "Dat is heel moeilijk. Die uitbuiters dreigen met bekendmaking aan ouders of school. Er is veel sprake van schaamte. De drempel om naar de politie te stappen is vaak hoog." Volgens Kelder gebeurt dit overal. "Het beeld dat het alleen in grote steden plaatsvindt, is allang achterhaald. Het komt voor op iedere school en in elk dorp."
Kelder adviseert scholen om aan preventie te doen: "Meisjes moeten er vooral over praten, met ouders of een docent. Het kan ook met een hulpverlener, via chatmetfier.nl. De impact op een slachtoffer is groot, ze lopen een trauma op."
Rob Kelder, zorgcoördinator mensenhandel van Fier