Epke Zonderland: "Een olympische medaille is niet realistisch"

"Ik richt mij niet op medailles, dat is op dit moment niet realistisch!", zegt Epke Zonderland. De olympisch kampioen van 2012 heeft een dramatische voorbereiding op Tokio en tempert de verwachtingen.
Epke Zonderland over de Spelen:
De afgelopen maanden heeft 'the Flying Dutchman' bijna niet getraind. Al sinds maart is hij aan het kwakkelen met zijn gezondheid. Zo'n slechte voorbereiding heeft hij nog niet eerder meegemaakt.
Sinds maart heb ik veel moeite om te trainen. Ik heb er de puf niet voor.
Epke Zonderland
"Op mijn leeftijd is het heel lastig om hard te trainen en daar weer snel beter van te worden. Sinds maart heb ik veel moeite om überhaupt te trainen. Ik heb er de puf niet voor. Daardoor heb ik geen basis kunnen leggen en dat is heel jammer voor zo'n mooi toernooi aan het eind van mijn carrière."

Wonder

Het moet zijn laatste kunstje worden, de Olympische Spelen van Tokio. Daarna is het mooi geweest voor de ondertussen 35-jarige Epke Zonderland. Maar waar de buitenkant hem als een van de absolute favorieten voor olympisch goud ziet, reist Zonderland naar Tokio zonder al te hoge verwachtingen.
"Het zou al een wonder zijn als ik mijn eigen oefening kan doen. Er zitten vier vluchtelementen in. Het is realistischer om drie vluchtelementen te doen en dan maar hopen dat het genoeg is voor de finale. Daar ga ik voor. Dat is wel een andere mindset, maar realistischer dan Olympisch goud."

Vier weken

Op 11 juli stapt Epke op het vliegtuig richting Tokio. Hij heeft nog vier weken om op topniveau te komen, want op 24 juli is de kwalificatie voor de rekstokfinale.