Hans Wiegel slaat eerste paal voor proef-wolvenhek bij Boijl

Naast het dorp Boijl heeft oud-commissaris van de Koningin Hans Wiegel de eerste paal geslagen van een proef-wolvenhek. Het is een initiatief van Stichting Wolvenhek Fryslân, die schapen en koeien wil beschermen door de wolf te keren. "Wij willen laten zien dat het realistisch is. Daarna is het een politieke afweging", zegt voorzitter Jehan Bouma. Toch zijn er ook veel partijen die niets voelen voor het plan.
Een eerste stuk wolvenhek is bij de Fries-Drentse grens geplaatst:
Bij Boijl wordt dinsdag de eerste 25 meter proefhek neergezet op het land van een boer, naast de grens met Drenthe. Voorzitter Bouma geeft aan dat er bewust voor Boijl is gekozen: "In Boijl werd op 4 april 2018 het eerste Friese schaap gepakt door een wolf. Daarom hebben we deze plek gekozen. Het is het begin van het einde van de opmars van de wolf."
De stichting is bang voor de gevolgen van de komst van de wolf voor het fee. "Je kunt de leeuw en het lam niet naast elkaar laten en verwachten dat ze vriendjes worden", zei Bouma eerder.

Pilot van enkele kilometers

Via het Drents-Friese Wold kwam er al verschillende keren een wolf Fryslân binnen. Zo'n vijf boeren tussen de Verwersweg en de Doldersumsestraatweg bij Boijl helpen mee aan het hek. Bouma hoopt dat er aan het einde van de zomer een proefhek van enkele kilometers staat. De stichting wil uiteindelijk een hek hebben rondom het weidegebied van Fryslân.
Hans Wiegel en voorzitter Jehan Bouma van Stichting Wolvenhek Fryslân © Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Voorzitter Jehan Bouma van Stichting Wolvenhek Fryslân
Gemeente Weststellingwerf was niet op de hoogte van het proefhek. De stichting heeft intussen wel contact gelegd met gemeente Weststellingwerf, woensdag is er een gesprek op ambtelijk niveau.

Doel: discussie verder krijgen

"In de herfst hebben we een vergadering met alle stakeholders en politieke partijen", zegt Bouma. "Dan willen we laten zien hoe we het voor elkaar willen krijgen. In de pilot zitten ook een paar overgangen, zodat we kunnen latten zien hoe we dat kunnen oplossen."
Bouma realiseert zich dat een compleet wolvenhek veel vraagt. "Je hebt te maken met particulieren en overheden. Maar de meeste grondeigenaren hebben vee en hebben er daarmee ook belang bij."

Keuze maken

Voor Bouma is het een statement. "Wij dwingen ze om een keuze te make. We zeggen hiermee duidelijk: als jullie geen keuze maken, is dat ook een keuze. Dan grazen er over tien jaar geen schaap, koeien en paarden meer in Fryslân. Het is om de discussie een stap verder te krijgen en iedereen de ogen te openen."

Wat is Stichting Wolvenhek Fryslân?

Stichting Wolvenhek Fryslân is opgericht door een aantal veehouders. Zij presenteerden hun plan voor een hek op 7 januari 2021 in Den Haag. De stichting had toen een plan voor een hek van 150 kilometer. In totaal zou het zo'n anderhalf tot twee miljoen euro moeten kosten. In maart heeft de stichting uit naam van elf agrarische organisaties een petitie aangeboden aan commissaris van de Koning Arno Brok. Met een crowdfundingsactie voor een hek werden tienduizenden euro's opgehaald.

Tegenstanders

Wolvendeskundigen verklaarden eerder dat een hek geen zin heeft. "Een wolf houd je niet tegen," zei Glenn Lelieveld van de Zoogdierenvereniging. Het plan is volgens hem ecologisch, juridisch, financieel en praktisch niet haalbaar. Stichting Wolf-Fencing Nederland zag ook niets in het plan.
Vanuit de politiek kwam onbegrip. De FNP riep op tot 'realiteitszin' en vroeg de provincie niet mee te werken. Gedeputeerde Klaas Fokkinga noemde het een 'onmogelijk plan.'

Weerleggen

Voorzitter Bouma van Stichting Wolvenhek Fryslân is het niet eens met de kritiek. "Eerst zeiden bepaalde partijen dat het niet zou mogen, dat hebben we weerlegd met juridisch onderzoek. Daarna zei men: het helpt niet. En dat proberen we met deze pilot te pareren." En pilot om het gelijk te halen. "Maar uiteindelijk daait het om één vraag: willen we dit, of willen we dit niet?"
Het slaan van de eerste paal van een wolvenhek bij Boijl © Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
De Faunabescherming riep Wiegel maandag op om af te zien van de handeling. Volgens de stichting is zo'n stek onwettig en onwerkbaar. Voorzitter Niko Koffeman zegft dat het een 'louter symbolische maatregel' is. Loslopende honden vormen bovendien een veel groter gevaar voor bijvoorbeeld schapen.
"Het zou Hans Wiegel sieren wanneer hij zijn voorbeeldfunctie op een positieve manier inzet voor meer begrip voor de natuur, in plaats van minder," zo stelde Koffeman. "Sprookjes over de boze wolf horen daar niet bij."
Oud-commissaris van de Koningin Hans Wiegel gaf zelf onlangs in It Polytburo aan dat hij wolven 'helemaal geen fantastische dieren' vindt. "Ik vind dat die mensen gelijk hebben met dit plan. Als je daar woont en een stel schapen en lammeren hebt die door die gezellige wolven worden gepakt, dan word je niet vrolijk," verklaarde hij toen.