300 Friezen delen hun verhaal over nasleep corona

Het eind van het coronavirus lijkt in zicht te zijn en het gewone leven wordt steeds meer opgepakt. Maar dat geldt niet voor iedereen, want er zijn nog veel mensen die last hebben van de nasleep van het coronavirus. Bijna 300 Friezen hebben hun klachten en verhalen met Omrop Fryslân gedeeld.
Ferslachjouwer Timo Jepkema leit de útkomsten fan it ûndersyk út
Van die bijna 300 mensen geeft driekwart aan nog vermoeid te zijn. De helft heeft last van pijn, de luchtwegen en kan zich moeilijk concentreren of heeft moeite met het vinden van woorden.

Wie zijn de mensen die hebben gereageerd?

Sybren Vis is 56 jaar en een van de mensen die zijn verhaal heeft gedaan. "Ik kan nog geen twintig minuten staan", vertelt hij. "Ik heb veel hoofdpijn en stotter. Ik heb dit nog nooit eerder gehad. Ik moet mijn zinnen van tevoren bedenken. De meeste artsen weten niet wat ze hiermee moeten."
Sybren Vis © Omrop Fryslân
Ook geeft de helft van de mensen aan dat de coronanasleep veel impact heeft op hun werk en school. Jannie Venema ondervindt dit ook. Het is inmiddels zes maanden geleden dat ze het coronavirus heeft gehad: "Mijn hele leven is weg. Ik kan niet meer werken of sporten. Ik werkte in de gehandicaptenzorg, bij een hoge zorgwoning. Ik sportte elke dag. Ik ging naar de sportschool, mountainbiken, crossfit en zwemmen."
Jannie Venema © Omrop Fryslân
Kyra Cuperus is slechts 22 jaar oud, maar zo voelt ze zich niet: "Ik voel me net een oma. Een jong persoon in een oud lichaam. Ik sportte drie keer per week. Ik was heel fit. Nu heb ik geen leven meer. Ook geen sociaal leven meer. Ik kan er met niemand over praten, vrienden hebben nergens last van gehad. Ik voel me eenzaam."
Veel van de mensen die een reactie hebben gegeven, voelen zich niet begrepen door de mensen die gezond door het leven gaan. Juist omdat het virus zo nieuw is. Ze geven aan dat het coronavirus nog steeds wordt gezien als 'maar een griepje' en hebben het daar moeilijk mee.
Kyra Cuperus © Omrop Fryslân
Arrianne van 't Ende is 62 jaar en vindt het vreselijk dat sommige mensen het virus niet serieus nemen: "Het pijnlijke is dat veel mensen er veel te luchtig over doen, wat corona betreft. Het is maar een griepje, of ach, het is maar een longontsteking. Nou, echt niet dus. En dat doet me pijn, daar word ik verdrietig van en heel erg boos. Ook geestelijk heeft het een enorme impact op je."
Arrianne van 't Ende © Omrop Fryslân
Omrop Fryslân brengt op dinsdag 29 juni de verhalen van de coronanasleep, met 's avonds tussen 20.20 en 21.00 uur een speciaal televisieprogramma. Daar schuiven deskundigen aan en laten we onder andere een reportage zien waarin vier ex-coronapatiënten elkaar ontmoeten en hun verhalen met elkaar delen.