Eerste paal van proef-wolvenhek komt bij Boijl

De eerste paal voor het proefhek om wolven tegen te houden wordt dinsdag in Boijl geslagen. Het was al bekend dat er een wolvenhek zou komen, maar waar precies was nog niet bekend. Het hek om de wolf te keren komt op de grens van weiland en natuur, om duidelijk te maken waar de wolf wel welkom is en waar niet. Het is een initiatief van Stichting Wolvenhek Fryslân.
© Omrop Fryslân
Het gebeurt niet ver van de Boijlerweg, bij de grens tussen Fryslân en Drenthe. Oud-commissaris van de Koningin Hans Wiegel zal de eerste paal slaan.

Wiegel: "Ze hebben groot gelijk"

"Ik vind dat die mensen gelijk hebben met dit plan," zei Wiegel onlangs in It Polytburo. "Als je daar woont en een stel schapen en lammeren hebt die door die gezellige wolven worden gepakt, dan word je niet vrolijk."
Hans Wiegel legde kort geleden in It Polytburo uit waarom hij voor het stek is:
Hij schaart zich achter de initiatiefnemers. "Ik denk: volgens mij hebben die lui groot gelijk om dat niet te willen. Laat ze nou ergens beginnen. Die mensen hebben het bedacht en zijn enthousiast. Een heleboel mensen vinden wolven helemaal geen fantastische dieren."
De Faunabescherming heeft Hans Wiegel gevraagd af te zien van het slaan van de eerste paal van het wolvenhek. Volgens de Faunabescherming is zo'n hek onwettig, maar is er ook geen reden om het te plaatsen omdat de wolf nauwelijks voor schade zorgt.
Volgens voorzitter Niko Koffeman zou het Wiegel sieren als hij zijn voorbeeldfunctie op een positieve manier zou inzetten voor meer begrip voor de natuur, in plaats van minder. "Sprookjes over de boze wolf horen daar niet bij", zegt Koffeman.