Leeuwarder schippersvereniging pleit voor meer ladders na ongeluk

Er moeten op meer plaatsen ladders komen aan de kades van de grachten buiten het centrum, zo vindt Vereniging Schippers te Leeuwarden. Deze oproep komt na het fatale ongeluk waarbij een 19-jarige jongen zaterdag bij de Blokhuispoort in het water om het leven kwam. De vereniging is van plan om een brief naar de gemeente te sturen.
Schippersvereniging pleit voor meer ladders
"Het is natuurlijk verschrikkelijk dat zo'n ongeluk is gebeurd," zegt voorzitter Herre Haarsma van de schippersvereniging. "We hebben in de afgelopen tijd al enkele keren meegemaakt dat mensen in het water zijn gevallen."
Herre Haarsma van de Vereniging Schippers te Leeuwarden
Iedere keer blijkt volgens Haarsma weer dat het moeilijk is om veilig uit het water te komen bij de hoge kades. "Zelfs met een klein bootje. Ook met hulp is het lastig om iemand met kleren aan uit het water te halen. Dus we pleiten er sterk voor om om de 200 meter veiligheidsladders te laten aanleggen door de gemeente."

Buiten de binnenstad

In de binnenstad is er wel een aantal ladders in de grachten, zegt Haarsma. "Een omstander kan een drenkeling altijd wijzen op zo'n ladder om eruit te komen. Maar in het brede water, waar ook veel verkeer is, is niets te vinden. Je komt er zelfstandig niet vandaan. We hebben het in de afgelopen twee maanden vier keer meegemaakt dat er iemand in het water belandde. Bij het ongeluk waren vermoedelijk geen andere mensen. Maar zoiets drukt je wel met de neus op de feiten."

Zelf maar ladders geplaatst

Enkele schippers hebben het heft maar in eigen handen genomen. Zo zegt Lia van der Mark: "Een buurman heeft al eens contact gezocht met de gemeente, maar daar kreeg hij geen reactie op. Daarom hebben we zelf actie ondernomen. Wij hadden nog wat oude aluminium ladders staan, die hebben we op een paar plekken bij de haven gezet zodat mensen eruit kunnen komen als er wat gebeurt. Je kunt hier ontzettend moeilijk uit het water komen, het zou mij nooit lukken."
De Emmakade in Leeuwarden © Omrop Fryslan, Sybren Terpstra
Lia van der Mark
De fractie van D66 in Leeuwarden heeft naar aanleiding van deze berichtgeving vragen gesteld aan het college en wil weten waarom er enkel ladders binnen de stadsgrachten zijn. Ook wil de partij weten of het college zicht heeft op het aantal mensen dat sinds 2018 in het water is terechtgekomen in Leeuwarden en of het klopt dat de gemeente geen actie heeft ondernomen na het contact zoeken van een omwonende.