Oogsttuin in Nieuwehorne biedt gezinnen gratis groente

Verse sla, paksoi en augurken zijn dit weekend van de tuin gehaald op de nieuwe Oogsttuin in Nieuwehorne. Gezinnen kunnen daar gratis groente oogsten op initiatief van de stichting Sociaal en Vitaal.
Kijk naar de reportage
"We zijn gestart met 50 gezinnen, maar we hebben genoeg ruimte om uit te breiden. Daarvoor zoeken we nog samenwerkingspartners", zegt Loraine Westerneng van de stichting Sociaal en Vitaal.
Via de stichting Leergeld hebben ze namen doorgekregen van mensen voor de tuin. "Die krijgen elk week een nieuwsbrief van wat er geoogst kan worden, want dat is elke week iets anders. Daarin staan ook plukinstructies en hoeveel ze mee kunnen nemen."
Dit weekend is de tuin voor de tweede keer open. "Het gaat goed, de mensen helpen elkaar en dat sociale aspect vinden we minstens zo belangrijk."
© Omrop Fryslân, Ronnie Porte
"Ik kan hier op een gezonde manier aan mijn groente komen. Het is heel eervol om het zelf van de tuin te halen", zegt een van de bezoekers. Ze doet een opleiding en heeft daarom weinig inkomen.
Er is tien hectare grond beschikbaar en daarvan is nu anderhalve hectare nu in gebruik. Van de tuin kunnen uiteindelijk 250 gezinnen eten. Elke vrijdag en zaterdag kan er worden geoogst.
© Omrop Fryslân, Ronnie Porte