Geheimzinnige tuinvondst is nieuw pronkstuk voor Kollumer Museum

Het Kollumer Museum opent volgende week maandag haar deuren met een gloednieuw pronkstuk: een zogenaamde alsengem. Het amulet uit de middeleeuwen werd in 2000 gevonden door Westergeaster Henk Dijkstra. "We waren de tuin aan het renoveren en toen zag ik wat liggen. Zonder er acht op te slaan pakte ik het op en deed ik het in mijn zak. Ik dacht: het is een knoop."
Een reportage over het geheimzinnige pronkstuk
Dijkstra had het stukje historie nog in zijn zak zitten toen hij dorpsgenoot en historicus Oebele Vries tegenkwam aan de bar bij een vergadering van dorpsbelangen. Vries, die ook in het bestuur van het Kollumer Museum zit, weet nog goed hoe verbaasd hij was: "Had hij dat dingetje ineens in zijn hand. Ik zette grote ogen op. Jongen! Dat is een alsengem! Dat is heel bijzonder!"
Het amulet © Omrop Fryslân
Een alsengem is een rond of ovaal steentje, dat is gemaakt van twee lagen glas die aan elkaar zijn gesmolten. Waarschijnlijk komen de amuletten uit de periode 1100 tot 1300. Vaak zijn er kleine mannetjes op gekrast. Waar ze voor gebruikt werden is niet duidelijk.
Vries: "Het zijn hele geheimzinnige dingen." Hij vertelt dat er in Fryslân een kleine twintig van zijn gevonden, waarvan de meesten in het Fries Museum liggen. Wat het amulet voor waarde heeft? Daar zou Dijkstra volgens de historicus Tussen Kunst en Kitsch voor moeten inschakelen.

Kollumer Museum

De Westergeaster alsengem is door Dijkstra voor vijf jaar beschikbaar gesteld voor het Kollumer Museum. Vries is er erg blij mee. "Dat hele kleine knoopje mogen we hier nu in onze tentoonstelling leggen."
Het Kollumer Museum gaat maandag hun deuren weer openen voor het publiek.
Verslaggever Earryt Sijens in gesprek met vinder Henk Dijkstra en historicus Oebele Vries