Westereender uitgever Pieter Jan Heidstra gaat verder met Bildtse Post

De Bildtse Post blijft bestaan. De lokale krant die in Het Bildt verschijnt, komt in handen van uitgever Pieter Jan Heidstra van De Westereen. Heidstra maakt er een nieuwe krant van, die één keer per maand uitkomt.
Pieter Jan Heidstra © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
In maart van dit jaar werd duidelijk dat de huidige uitgever ermee wil stoppen.
De nieuwe uitgever is bekend in Noardeast-Fryslân, van de streekkrant De Westereender. Hij wil De Bildtse Post in een nieuw jasje steken. De krant verandert van een weekblad met 1.600 abonnees in een gratis maandblad, dat huis aan huis wordt bezorgd met een oplage van 6.000.

Een Wâldpyk op Het Bildt

"Ik ben van plan om een krant te maken met, van en voor de gemeenschap, met aandacht voor de Bildtse taal en geschiedenis", zegt Heidstra. Een Wâldpyk op Het Bildt: "Wij zijn allebei een eigengereid volkje met een sterke eigen mening."
Er is lang geprobeerd De Bildtse Post ergens anders onder te brengen. "Wij zijn al zeker vijftien jaar bezig om de toekomst van de krant veilig te stellen", zei directeur Dirk de Jong in maart. "Dat is uiteindelijk niet gelukt. En dat spijt ons, de krant is een familiebedrijf waar ik mijn ziel en zaligheid in heb gelegd."
Heidstra werd geraakt door het nieuws dat De Bildtse Post zou verdwijnen. "Een groot verlies voor Het Bildt." Hij denkt dat de nieuwe Bildtse Post zal aanslaan.
"Het is de binding tussen de Bilkerts, vooral ook door de aandacht voor hun eigen taal. Ik ben zelf die taal nog niet machtig, maar sta voor de eigenheid die Bilkerts uniek maakt."
Heidstra gaat nu verder met de krant die sinds 1935 verschijnt. Het laatste nummer van de huidige Bildtse Post komt volgende week uit, de nieuwe versie verschijnt op 15 september.