Watersportorganisatie pleit voor betere voorlichting na dodelijk ongeluk met accu
Er moet meer voorlichting komen over het gebruik van accu's in de watersport. Dat zegt Jeroen van den Heuvel van watersportorganisatie HISWA-RECRON, nadat een ongeluk met een accu op een boot in Bolsward aan twee mensen het leven heeft gekost.

Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat de accu kapot was. Er is waterstofsulfide vrijgekomen. Het inademen van die stof is ook in lage concentraties extreem gevaarlijk.
Het gas heeft de geur van rottende eieren. De slachtoffers hebben het vermoedelijk niet geroken doordat ze lagen te slapen.
Er zijn vaker ongelukken geweest met waterstofsulfide op boten. Voor zover bekend, zijn er in Nederland echter nog niet eerder mensen door om het leven gekomen.
Verslaggever Hayo Bootsma legt uit wat er zo gevaarlijk is aan een accu
Het onderzoek is nog niet klaar, maar er zijn steeds vaker problemen met accu's op schepen, zegt de watersportorganisatie. De accu's worden te zwaar belast.
De accu's zijn niet berekend op grote apparaten, zegt Jeroen van den Heuvel van HISWA-RECRON. "Dat kunnen ze echt niet aan. Langzaam maar zeker neemt de capaciteit af. En als dat fout gaat, ontstaat er een gevaarlijke situatie."
'Nieuwe watersporters weten te weinig'
De organisatie wil nu extra voorlichting geven over accu's. Vooral nieuwe watersporters en botenhuurders zouden niet voldoende weten over de gevaren. En sinds de uitbraak van het coronavirus is het ontzettend druk op het Friese water.
"Mensen die vaker op een boot zitten, snappen dat de capaciteit beperkt is, dus dat je daar niet allerlei apparaten tegelijk aan moet zetten. Mensen die die ervaring niet hebben en het makkelijk vergelijken met het netwerk aan de wal, daar moeten we nog wat extra informatie bij zetten."
Daarom zet de watersportorganisatie in op betere communicatie met huurders en andere watersporters. De organisatie wil die mensen beter voorlichten over de beperkte voorraad gas, drinkwater en elektra op een boot.