Slachtoffers op boot Bolsward overleden door giftige accudampen

Een kapotte accu is de oorzaak van de dood van twee opvarenden van een schip in Bolsward, eind april. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Door de defecte accu is er waterstofsulfide vrijgekomen. Het inademen van die stof, ook in lage concentraties, is extreem gevaarlijk.
© CAMJO Media
De twee slachtoffers op het schip in Bolsward waren een 52-jarige man en een 49-jarige vrouw uit Zuid-Holland. Een ander stel dat mee was op de boot moest naar het ziekenhuis. Eerst werd gedacht aan koolmonoxidevergiftiging. Het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) heeft de afgelopen weken onderzoek gedaan. Het definitieve rapport komt pas na de zomer.
De bootverhuurder is inmiddels gehoord door de politie. Ook de fabrikanten van de boot en de accu worden nog bevraagd. Het is volgens het Openbaar Ministerie nog niet duidelijk of er een strafrechtelijk onderzoek komt.
Verslaggever Hayo Bootsma legt uit wat er zo gevaarlijk is aan een accu
Het gas dat vrijkomt bij een lekkende accu kan geroken worden. Volgens de brandweer heeft het de geur van rottende eieren. De slachtoffers hebben het vermoedelijk niet geroken doordat ze lagen te slapen.
Ventileren kan het eerste gevaar wegnemen. De accu's moeten dan meteen worden afgekoppeld.
Er zijn vaker ongelukken geweest met waterstofsulfide op boten. Voor zover bekend zijn daarbij niet eerder in Nederland mensen om het leven gekomen.