VIDEO: Thúsakademy met Cisca Wijmenga over chronische en ouderdomsziekten

Wat hebben onze darmen met onze gezondheid te maken? Dat is een van de vragen waarmee hoogleraar Humane Genetica Cisca Wijmenga (Drachten, 1964) zich bezighoudt. Deze topwetenschapper kreeg in 2015 de Spinozapremie voor haar baanbrekende onderzoek. In deze eerste aflevering van Thúsakademy vertelt ze meer over haar vakgebied: auto-immuunziektes en afweersystemen in het lichaam.
In haar college vertelt ze over chronische ziektes en ouderdomsziektes. Ze onderzoekt de samenhang tussen erfelijke en net-erfelijke factoren. Ze vertelt over het Lifelines-project waaraan duizenden noorderlingen meedoen en dat een schat aan informatie over deze ziektes oplevert en ze gaat in op de bacteriën in onze darmen en wat de rol daarvan is op onze gezondheid.
© Omrop Fryslan
De lezing is in de Hortustuin achter het oude academiegebouw in Franeker. Tijdens de uitzending kunnen kijkers vragen stellen. Die vragen worden verzameld en programmamaker Bart Kingma neemt ze dan na afloop met de spreker door.
© Omrop Fryslân
Thúsakademy is een samenwerking van Omrop Fryslân en Academie van Franeker, om het belangrijke en vaak wezenlijke werk van wetenschappers begrijpelijk over te brengen. Veel - voor de meeste mensen - abstract en ingewikkeld onderzoek kan voor ons allemaal een concreet belang dienen.
In 2017 is besloten om het verleden van de Franeker Universiteit (1585-1811) in de Academie van Franeker een vervolg te geven om wetenschap en maatschappij dichter bij elkaar te brengen met publiekscolleges.
De volgende aflevering van Thúsakademy is op woensdag 30 juni om 20.30 uur bij Omrop Fryslân. Dan is de spreker hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma (Hemelum, 1958).
Via zijn belangstelling voor het Waddengebied kwam Piersma bij de trekvogels en ontdekte hij dat die vogels daar zijn, omdat er voedsel is. En zo kwam hij bij de vragen: wat eten we zelf, hoe ziet onze landbouw eruit en hoe kunnen we dat doen zonder de aarde te vernielen?