Wat heeft Eisinga zelf aan zijn planetarium geschilderd?
Een historisch kleuronderzoek moet informatie verschaffen over wat in het Eise Eisinga Planetarium 250 jaar oud is en wat later is aangebracht. Voor de status van UNESCO Werelderfgoed is het van belang om zoveel mogelijk te weten over Eisinga en zijn werk.
Wat heeft Eisinga zelf aan zijn planetarium geschilderd?
Buiten de openingstijden staat in de planetariumkamer een steiger, waar onderzoeker Hinke Sigmond haar werk op doet. Met vergrootglas, licht, camera en scalpel onderzoekt zij de kleurengeschiedenis. Zo wordt er van alles ontdekt.
Wijzerplaten opgeschoven
"Als je wat langer kijkt zie je steeds meer", zegt historisch kleuronderzoeker Hinke Sigmond. "Ik zag bij de sommige letters dat er andere onder te zien zijn en ook dat wijzerplaten op andere plaatsen hebben gezeten."

Er zitten verschillende lagen verf op de panelen en sommige letters zijn ooit opnieuw aangebracht. Het onderzoek zal eerst alleen maar meer vragen oproepen. Het is het begin, later wordt gekeken wat het allemaal betekent.
Hoe uniek is het?
Een nominatie voor de werelderfgoedstatus geeft verplichtingen en daarom deze studie. "We nomineren iets wat uniek is in de wereld", legt directeur Adrie Warmenhoven uit. "Dus moet je ook kennis hebben van die uniciteit. Dan is niet alleen de persoon en het radarwerk van belang, maar ook de kennis van waar je hier naar kijkt in de kamer."
Restauraties
Dat het 250 jaar oude planetarium meermaals is gerestaureerd, is bekend. Maar hoe en wat precies, dat niet. De microscoop moet er aan te pas komen om verfmonsters te analyseren. Hoe lang het onderzoek zal duren is nog niet duidelijk.
