Verdeeldheid in raad Weststellingwerf: wel of geen auto's in centrum Wolvegea?

De raadsfracties in Weststellingwerf verschillen erg van mening over wat goed is voor het centrum van Wolvega. Een deel van de raad denkt met het college dat het een pre is voor Wolvega als auto's nog stapvoets door de winkelstraten kunnen rijden, maar een ander deel denkt dat sommige mensen daardoor de keuze gaan maken om in een andere plaats te winkelen.
© Lourens Looijenga
Het lijkt een soort van compromis te worden. Er ligt een voorstel dat 'auto te gast' heet. Dat voorstel komt er op neer dat het nog steeds mogelijk blijft voor auto's om door de winkelstraten te rijden, maar dat mag alleen stapvoets.
Er wordt echter nog gewerkt aan dat voorstel. Collegepartij CDA heeft al aangekondigd om met een voorstel te komen om op bepaalde tijdstippen de straten af te sluiten. Op zaterdagmiddag bijvoorbeeld.

Niet ver genoeg

De partijen GroenLinks en SDW gaat dat niet ver genoeg. Die partijen willen helemaal geen auto's meer in de winkelstraten van Wolvega. "Maar zij zien ook wel dat ze dat politiek niet gaan redden", zegt verslaggever Lourens Looijenga.
"Dat komt met name doordat het college luistert naar wat de middenstand van Wolvega vindt. Twee derde van de ondernemers omarmt het voorstel van het college, dus toch met auto's voor de deur en de mogelijkheid om kort te parkeren", zegt Looijenga.

'Geen feiten'

"Het rare aan die discussie gisteravond was dat eigenlijk nergens uit blijkt waarom dat positief zou werken op de aantrekkingskracht van Wolvega als winkelcentrum. Het rare is ook dat de wethouder zegt: Wolvega kan zich onderscheiden van Heerenveen en Steenwijk door de auto's stapvoets door de winkelstraten te laten rijden", zegt Looijenga.
"Maar waar dat feitelijk op gebaseerd is, dat blijft een beetje een rare discussie, want er liggen geen feiten op tafel. Dus het is een beetje een onderbuikgevoel bij de ondernemers en men verschuilt zich achter het draagvlak van de ondernemers."
Over twee weken wordt er een besluit genomen door de raad.
Journalist Lourens Looijenga over Wolvega