Onderwijsinspectie deze week naar Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp

De onderwijsinspectie komt nog deze week langs voor een controle bij het Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp. Dit doen ze naar aanleiding van de onrust en klachten. Dit werd bekendgemaakt bij het kort geding van maandag bij de rechtbank in Amsterdam. Het bestuur van het Tjalling Koopmans College wil verbieden dat een rapport van de onderwijsinspectie over de kwaliteit en de financiën van de school openbaar wordt gemaakt.
Onderwijsinspectie deze week naar Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp
Het bestuur van SvPO vindt dat het publiceren van het rapport zorgt voor reputatieschade en financiële schade. Ze hebben daarom een kort geding aangespannen tegen de onderwijsinspectie bij de civiele rechter in Den Haag. Die moet een inhoudelijk oordeel geven over de kwaliteit van het onderzoek van de inspectie. Totdat het oordeel van de rechter er is, mag het niet gepubliceerd worden, vindt het bestuur van de SvPO.
De onderwijsinspectie zegt dat er niets mis is met het onderzoek. De inspectie ziet dan ook geen reden om de publicatie tegen te houden. "Ouders, kinderen en docenten hebben recht op deze onderzoeken. Als zij een keuze maken voor een bepaalde school moeten zij over dit soort informatie kunnen beschikken", zegt een woordvoerder van de inspectie bij de rechter.
In totaal gaat het om 15 rapporten. Acht gaan over de financiën bij de verschillende instellingen en vijf gaan over de kwaliteit. Dan loopt er nog een aparte procedure over drie rapporten over de scholen in Hoorn, Utrecht en Amsterdam. Die kregen het oordeel 'Zeer Zwak'.

'Serieuze problemen'

Hoewel er niet inhoudelijk gesproken werd over de inhoud van de verschillende rapporten is al duidelijk geworden dat het rapport over de kwaliteit van het Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp niet negatief is. Al heeft de onderwijsinspectie het over 'serieuze aandachtspunten' voor de leerlingen. Ook ziet de inspectie 'serieuze problemen'.
Oprichter Misha van Denderen bestrijdt dat. Hij zegt dat ze aan kunnen tonen dat de kwaliteit van het onderwijs 'uitmuntend' is. Dat geldt ook voor de andere vestigingen. Van Denderen stelt dan ook dat publicatie van deze rapporten schadelijk is voor de school. "Het levert een eenzijdig beeld op dat voor de school nadelig is en dat kan reputatieschade opleveren." De zaak bij de civiele rechter in Den Haag moet dat duidelijk maken.
Dat geldt ook voor de rapporten over de financiën. Volgens het bestuur van SvPO staan in het rapport van de inspectie nog veel vraagtekens over hoe goed de financiën ervoor staan. Die vragen kunnen makkelijk beantwoord worden, zegt Van Denderen in de rechtbank.
Het Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp © Omrop Fryslân, Theo Ligthart
De onderwijsinspectie vindt dat de rapporten zorgvuldig zijn en daarom ook gewoon gepubliceerd kunnen worden. Al stelt de inspectie dat het niet eenvoudig is om een goed oordeel te geven, omdat ze nog niet voldoende resultaten hebben gezien. Je hebt meerdere jaren nodig om te zien hoe het gaat met een school en als de eindexamenresultaten een jaar tegenvallen, dan moet er ook een mogelijkheid zijn om dat te verbeteren. Dat kan nog niet bij alle vestigingen van het Tjalling Koopmans College, stelt de inspectie.
Van het oordeel over het openbaar maken van de rapporten hangt veel af, zegt Misha van Denderen. Een slechte beoordeling kost een school geld. "Een negatief rapport over de school in Utrecht heeft ons zo'n 30 inschrijvingen gekost. Dat kost ons over vijf jaar al snel 1,3 miljoen euro. De schade is dus groot als een rapport waarvan wij de inhoud bestrijden ongenuanceerd gepubliceerd wordt."

Uitspraak binnen anderhalve week

Binnen anderhalve week doet de rechter uitspraak over het openbaar maken van de rapporten. Volgende week speelt ook nog een andere zaak. Dan voor de rechtbank in Leeuwarden. Daar dient dan een kort geding van onderwijsvakbond AOB tegen het bestuur van de SvPO om de schorsing van docent Bert Mul op te heffen. Hij kwam afgelopen week naar buiten met kritiek en werd toen onmiddellijk op non-actief gezet.
Omrop Fryslân wil graag in contact komen met ouders van leerlingen op het Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp en met leerlingen zelf. Als je je verhaal wilt delen, mail dan naar: redactie@omropfryslan.nl.