Het Feanatelier van Places of Hope wint Anita Andriesenprijs

Het Feanatelier over de toekomst van het wonen in Fryslân is de winnaar van de Anita Andriesenprijs 2021. Dat is vrijdag bekendgemaakt. De Anita Andriesenprijs gaat over de ruimtelijke kwaliteit en de winnaar krijgt 10.000 euro. Het Feanatelier maakt onderdeel uit van Places of Hope van Culturele Hoofdstad. Landschapsarchitect Peter de Ruyter is één van de ontwerpers van het atelier.
v.l.n.r: Jan van Rijen (Wetterskip Fryslân), Hanna Lára Pálsdottir (BZK), gedeputeerde Douwe Hoogland en landschapsarchitect Peter de Ruyter. © Provinsje Fryslân
Er waren vijf inzendingen, waaruit weer twee genomineerden kwamen. De andere kandidaat was de Bosplaat op Terschelling. De jury heeft echter unaniem gekozen voor het Feanatelier vanwege de maatschappelijke impact en 'de stuwende rol voor ontwerp' van het initiatief.
"Het overstijgende karakter en de voorbeeldfunctie van het Veenatelier geven de doorslag", zegt de jury, die bestaat uit stedenbouwkundige Sandra van Assen, kunst- en architectuurhistoricus Ankie Boomstra, landschapsarchitect Bertus de Jong, landschapsarchitect Matthijs Dijkstra en architect Jelle de Jong.
Peter de Ruyter over het winnen van de prijs