Friese triatlon 'Frysman' bij Reaklif gaat door: meer dan 200 atleten 'staan te trappelen'

Als de coronamaatregelen volgens plan versoepeld worden, is er dit jaar weer een Friese triatlon. Dat meldt de organisatie van de Frysman. De komende editie staat gepland op 3 juli.
© Omrop Fryslan
"Begin juni hebben we na veelvuldig en zorgvuldig overleg met gemeenten, wethouders en burgemeesters groen licht gekregen voor de vergunning. Het heeft flink wat geduld en energie gekost, maar wij zijn er dan klaar voor", meldt de organisatie.
De Frysman is een triatlon die bij het Reaklif wordt gehouden. In 2015 was de eerste editie. Het was voor het eerst dat er een volledige triatlon in Fryslân werd gehouden.
Bij de Frysman-triatlon moeten de sporters 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen, en 42,2 kilometer hardlopen. Volgens de organisatie staan de atleten 'te trappelen'. Er zijn meer dan 200 inschrijvingen.
Vorig jaar kon de triatlon niet doorgaan, vanwege het coronavirus. Op eigen houtje organiseerde een aantal atleten toen een 'halve triatlon'.
De laatste keer dat de Frysman gehouden werd, was in 2019. Dirk Wijnalda won die editie, in een nieuw parcoursrecord van acht uur en 53 minuten. Het oude record stond op naam van Stefan van der Pal.
De organisatie meldt dat er bij de editie van 2021 geen publiek welkom is op het finishterrein, en dat de triatlon alleen door kan gaan als de versoepelingen van 26 juni doorgaan.