Staten zien massaal huizenbouwplan wel zitten

De meeste partijen in Provinciale Staten zien het 'deltaplan voor het noorden' vooral als een kans voor Fryslân. Ze steunen de lobby van de noordelijke provincies om een vlugge treinverbinding aan te leggen, in combinatie met een grootschalig huizenbouwplan.
© ANP
De noordelijke provincies willen in totaal 220.000 nieuwe woningen bouwen, als er een nieuwe spoorverbinding via Drachten komt. In Fryslân gaat het om 45.000 woningen. Zoveel staan er ook in de stad Leeuwarden.
Niet alle partijen steunen de plannen. Dat bleek bij een commissievergadering. De PVV is bijvoorbeeld faliekant tegen. Statenlid Harry Graansma spak stevige taal.
"We worden in de boot genomen", zei Graansma tegen de andere Statenleden. Hij was het er ook niet mee eens dat insprekers niet welkom waren op de vergadering. Zijn ordevoorstel om niet over de inhoud van het deltaplan te spreken kreeg weinig bijval.
De Lelylijn loopt in principe langs de A6 en A7 © Omrop Fryslân
Uit de discussie over de plannen op de commissievergadering bleek dat verreweg de meeste fracties er positief naar kijken. "Het is goed voor onze bereikbaarheid en onze economie", zei Statenlid Gryte Wymenga (FvD). Volgens haar is er geen aanleiding om bang te zijn voor de 45.000 huizen die ekstra gebouwd zouden worden in het kader van het deltaplan.
Eerder kwam er kritiek. Een woningbouwdeskundige zei dat het 'een kansloze missie' is. Gedeputeerde Avine Fokkens trok zich daar niets van aan. "Vijf van de tien economen zullen zeggen dat het niet haalbaar is."

'Eerst een fundamentele discussie'

FNP'er Sijbe Knol heeft het gevoel 'dat Provinciale Staten met het deltaplan een fuik in zwemmen'. Hij vindt dat er eerst een fundamentele discussie over de toekomst van Fryslân gehouden moet worden, voordat er een besluit genomen kan worden over een plan als het 'deltaplan voor het noorden'.
Anne Zijlstra van de PvdA vindt dat er in het deltaplan ingezet moet worden op 'betaalbare duurzame woningen', die ook geschikt zijn voor starters op de woningmarkt. Bovendien moet er zorgvuldig gekeken worden naar het inpassen van al die nieuwe woningen in het landschap, zegt hij.

Staten willen grote bijeenkomst of referendum

De partijen vinden in principe allemaal dat de Friese bevolking meer betrokken moet worden bij de plannen. Dat willen ze doen door bijvoorbeeld een grote bijeenkomst, in Drachten of Heerenveen. Of misschien een representatieve peiling of een referendum.
Maar omdat het plan nu voornamelijk een visiestuk is, en nog geen concreet plan, is het daar nu nog te vroeg voor, zegt ook Statenlid Maaike Prins van het CDA.
"Het is echt nog te snel. We moeten eerst concreter weten waar we heen gaan, voordat we de bevolking om een mening vragen. Het is nu nog veel te abstract."