Vmbo'ers wachten langer op examenuitslag: “We vinden het heel jammer”

Examenleerlingen van de leerwegen Basis en Kader krijgen woensdag te horen of ze zijn geslaagd. Dat is een week later dan de leerlingen van Theoretisch, havo en vwo, terwijl het normaliter tegelijkertijd bekend wordt.
© ANP
Rector Jan Osinga van het Linde College in Wolvega baalt er van: "We vinden het heel jammer. We zijn gewend om op dezelfde manier met alle leerlingen om te gaan. Nu worden ze uit elkaar getrokken."
De reden voor de week wachten is onbekend. Osinga heeft er wel ideeën over. "Normaal gesproken hebben we de examens in twee tijdvakken. Dit jaar hadden we er drie. Dat was logistiek een heel gedoe."

Herkansingen

De tijdvakken hebben te maken met het aantal herkansingen die de leerlingen krijgen. Door het coronavirus mogen ze de examens nu nog een tweede keer overdoen, als dat nodig is.
Die regeling is voor vmbo-Basis en -Kader net wat anders dan voor vmbo-Theoretisch, havo en vwo. Om wel op tijd in het schooljaar klaar te zijn, is de examenuitslag van de twee groepen ook uit elkaar getrokken.
Rector Jan Osinga van het Linde College in Wolvega © Omrop Fryslân
Rector Jan Osinga van het Linde College in Wolvega
Osinga kan wel begrijpen dat er moest worden gepuzzeld, maar had deze oplossing liever niet gezien. "We vinden het heel jammer dat we vorige week een groep hadden die de uitslag had en deze week pas de andere groep. We zullen er echt wel een feestje van maken. De leerlingen zullen er niet veel van merken, maar we hopen wel dat dit niet weer gebeurt."