Veiligheid in Leeuwarden: meer overlast van buren, maar minder diefstal

De gemeente Leeuwarden is het afgelopen jaar een beetje onveiliger geworden. Door de coronapandemie was er in 2020 duidelijk meer overlast van jongeren en buren. Daar staat tegenover dat er minder inbraken waren en ook was er minder diefstal van fietsen en in winkels. Dat staat in de veiligheidsprestatie-index VPI, over het jaar 2020.
Leeuwarden presenteerde een veiligheidsoverzicht:
Volgens het onderzoek was de Leeuwarder binnenstad opnieuw de wijk met de meeste overlast. Op de voet gevolgd door het Potmargegebied, Leeuwarden-Oudoost en Heechterp-Schieringen.
De grootste problemen in deze wijken zijn drugsoverlast en overlast van jongeren en buren. Het meest veilige gedeelte van de gemeente Leeuwarden is te vinden in de vroegere gemeente Littenseradiel; de dorpen in het zuidwesten van de gemeente.
© Shutterstock.com (Dmitry Kalinovsky)

Corona-effect

De afwijkende cijfers hebben volgens de gemeente te maken met de coronacrisis. Omdat mensen veel meer thuis waren, zorgde dat voor veel meer overlast van buren en jongeren.
Dat de scholen een tijd dicht waren en uitgaan niet mogelijk was heeft daar ook aan bijgedragen. Er waren ook minder verkeersongelukken in vergelijk met eerdere jaren.,

WhatsApp-criminaliteit

Cybercrime is volgens de cijfers wel aan het toenemen. Het gaat daarbij met name om WhatsApp-fraude, waarbij zogenaamde vrienden en kennissen om geld vragen. De politie heeft de indruk dat steeds meer criminelen actief worden op internet.
Er zijn opvallende verschillen tussen de Leeuwarder wijken als het gaat om de soorten overlast: de wijken Bilgaard en Oldegalileeën zijn 'hotspots' op het gebied van burenruzies.
Vernielingen aan auto's komen in verhouding veel voor in Huizum-West en de meeste klachten over geluidsoverlast komen uit de binnenstad, het Valeriuskwartier en de dorpen Grou en Stiens.