Actievoerders met petitie tegen stroomkabel Schiermonnikoog naar Den Haag

Een groep actievoerder van Schiermonnikoog is dinsdag naar Den Haag om een petitie tegen stroomkabels door het eiland aan te bieden aan de Tweede Kamer. De actievoerders willen voorkomen dat er stroomkabels dwars door het eiland gelegd worden naar het windpark boven Schiermonnikoog. Dat plan heeft de afgelopen weken voor veel ophef gezorgd, niet alleen bij de eilandbewoners, maar ook in de politiek.
Actievoerders boden een petitie aan:
De petitie wordt onder andere aangeboden door de werkgroep Vrije Horizon Schiermonnikoog, Natuurmonumenten en de Waddenvereniging. Maar ook andere omwonenden en Wadliefhebbers staan achter de petitie. In totaal hebben meer dan 34.400 mensen de petitie getekend.

Zeven partijen

Er word dinsdag met een kleine 30 mensen actie gevoerd. De ondertekenaars willen dat de minister niet kiest voor deze stroomkabelroute en naar een alternatief zoekt. Zeker zeven partijen nemen de petitie in ontvangst.

Motie

D66 heeft een Kamerdebat over de kwestie met de stroomkabels aangevraagd. "Ik hoop dat daar een motie uitkomt", zegt Verheul. Daar moet dan een onafhankelijk onderzoek uit volgen naar beschikbare alternatieven.
Thom Verheul over de petitie