Onvrede bij Tjalling Koopmans College Hurdegaryp: leraren stappen op

School het Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp is "een dictatoriale malafide organisatie en de leerlingen zijn de gijzelaars." Dat zegt een van de docenten van de school tegen Omrop Fryslân naar aanleiding van een verhaal in dagblad Trouw.
It Tjalling Koopmans College yn Hurdegaryp © Omrop Fryslân, Theo Ligthart
De School voor Persoonlijk Onderwijs (SVPO) waar het Tjalling Koopmans als enige Friese school onder valt, ligt onder vuur van de onderwijsinspectie, zo schrijft de krant zaterdag. De baas van de SVPO probeert via de rechter publicatie van het inspectierapport tegen te houden. "Een dramatisch rapport wat we wederom niet te lezen krijgen."

Kleine klassen

Op het Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp krijgen ongeveer 370 leerlingen les op havo- en vwo-nivo. Dat gebeurt in kleine klassen, zodat er meer aandacht is voor de individuele leerling.
Het meeste werk wordt gedaan op school. Leerlingen hoeven thuis bijna niets meer te doen. Dat concept maakt dat leerlingen uit de hele provincie de school bezoeken.

Onvrede

De laatste jaren rommelt het echter op het Tjalling Koopmans. Er is veel wisseling in de leiding en docenten zijn ontevreden. Dit schooljaar is volgens een docent een dieptepunt. "Van de 43 leerkrachten is meer dan de helft ontslagen of opgestapt. Het is heel erg wat er allemaal gebeurt. Het is funest, mensen worden hier letterlijk kapot gemaakt."
Volgens de docent zijn er veel meer collega's die er zo over denken. "Ik weet dat op dit moment niet meer dan tien docenten uit vrije wil op school blijven." In de hoogste klassen zijn er nog maar twee leraren die willen blijven.
Unfrede by Tjalling Koopmans College Hurdegaryp
Daar krijgen wij de schuld van. 
Docent over te slechte prestaties
Er zijn veel conflicten tussen de schoolleiding en het personeel. "Er wordt alleen via de mail gecommuniceerd. En het ligt altijd aan ons, nooit aan de leiding of het systeem."
Zo zijn bijvoorbeeld in klas 4 de prestaties te slecht. "Dat heeft te maken met het systeem in de eerste drie klassen waarbij leerlingen echt aan de hand worden genomen door de leraar. In klas vier moeten ze opeens zelfstandig werken en dat hebben ze niet geleerd. En daar krijgen wij de schuld van."
Gevolg is dat docenten kunstmatig de cijfers verhogen, zodat ze niet in de problemen komen. "Omdat ze bang zijn. Er heerst hier een angstcultuur."
Het gaat om enkele docenten uit de bovenbouw die de terechte conclusie hebben getrokken dat ze niet bij het SVPO passen.
Bestuurder Misha van Denderen van de acht SVPO-scholen in Nederland
De leiding van het Tjalling Koopmans College was niet bereikbaar voor commentaar. Schoolbestuurder Misha van Denderen, de baas van de acht SVPO-scholen in Nederland, zegt dat de leegloop op de school in Hurdegaryp ergens anders aan ligt.
In een e-mail aan de ouders die in het bezit is van Omrop Fryslân schrijft hij: "Behalve mensen die een nieuwe stap in hun leven of loopbaan maken, gaat het om enkele docenten uit de bovenbouw die de terechte conclusie hebben getrokken dat ze niet bij het SVPO passen."
In de mail ontkent Van Denderen dat docenten de schuld krijgen van de slechte cijfers van de leerlingen. "Dat is niet waar."
Bert Mul © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Er zijn signalen dat de leerlingen ook de school in Hurdegaryp willen verlaten. Leraar Bert Mul roept alle scholen op om deze leerlingen ruimhartig op te nemen. Mul is aardrijkskundeleraar.
"De e-mails van de leiding zijn negatief en belerend. Je voelt je als onderwijsprofessional niet serieus genomen. Verder is het moeilijk om een dialoog aan te gaan. Waar je je als docent niet veilig voelt, kun je die veiligheid nooit aan leerlingen bieden en daar word ik verdrietig van", aldus Mul.