Van de Azoren naar Harlingen: tallship Wylde Swan na zeven maanden weer terug

Na een bijzondere reis is de Wylde Swan terug in Harlingen. Het tallship is zeven maanden onderweg geweest over de wereldzeeën. Een vulkaanuitbarsting bij Saint Vincent en een aanlegverbod in de Azoren maakten de reis tot een onvergetelijk avontuur.
It skip Wylde Swan komt oan yn de haven fan Harns
Op het tallship kunnen studenten meevaren, de hele wereld over. Ze leren dan alles over het leven op zee en krijgen regulier onderwijs. Het schip pikt onderweg ook leerlingen en docenten op die een stuk meevaren.
De nieuwste lichting voer zo'n zeven weken mee. "Mijn vriend zit daar ook bij", zegt Daphne. Zij staat haar vriend op de kade op te wachten. "Hij is scheikundeleraar en ik heb hem enorm gemist. Maar gelukkig is hij bijna weer thuis." Daphne onderbreekt haar verhaal wanneer ze ziet dat het schip de haven binnenkomt. "Wat een mooi moment!"

Veel meegemaakt

De Wylde Swan heeft veel meegemaakt in de afgelopen tijd. Zo was er kritiek op het het maken van de wereldreis in coronatijd. Corona speelde een grote rol tijdens de reis. Het schip mocht niet overal zomaar aanleggen en dus lag het soms dagen voor anker. Ook was er een grote vulkaanuitbarsting bij Saint Vincent, waardoor het schip onder de as door voer.
Maar nu meert het schip dan eindelijk weer aan in Harlingen. "Het voelt ook fantastisch om terug te zijn", zegt de vriend van Daphne, terwijl hij op de kade springt. "Eerst even naar huis en bijkomen, maar ik zou zo nog een keer gaan als het kan."
Verslaggever Willem Vermeltfoort bij de aankomst van het schip Wylde Swan