Het EK voetbal begint met drie Friezen: "Het wordt het hoogtepunt van mijn carrière"

Ze hebben de grootste wedstrijden al in goede banen geleid. Finales fan de Champions League en de Europa League staan op hun cv. Toch vallen die duels voor de drie Friese assistent-scheidsrechters in het niet bij het toernooi waar ze vanaf vandaag actief zijn: het Europees kampioenschap voetbal. Erwin Zeinstra, Hessel Steegstra en Jan de Vries zijn erbij: "Het is voor mij lang wat onwerkelijk geweest."
Jan de Vries, Hessel Steegstra en Erwin Zeinstra © Omrop Fryslân, Andor Faber
Degene met de meeste ervaring op het EK voetbal is Dronrijper Erwin Zeinstra. Het wordt na 2012 en 2016 zijn derde Europees Kampioenschap. "Dit zijn de grootste toernooien op aarde. Dat is bijzonder. Daar kijk je echt naar uit en mooi dat we daar weer bij kunnen zijn", vertelt Zeinstra aan de vooravond van het EK.

Laatste grote toernooi?

Hij zal er extra van moeten genieten, want er is een kans dat het zijn laatste grote internationale toernooi is. De scheidsrechter van Zeinstra's team, Björn Kuipers, heeft namelijk aangegeven dat dit zijn laatste toernooi is. Daar gaat Zeinstra dan ook vanuit. "Ik zie wel hoe het daarna gaat. Dat is ook afhankelijk van de beslissing van Björn. Ik ga er wel vanuit dat het ons laatste eindtoernooi is."
Afgelopen maandag is de arbitrage naar Istanbul in Turkije gegaan. Daar verblijven ze tijdens het toernooi en vanuit daar reizen ze naar de steden waar de wedstrijden plaatsvinden. Zo zijn Hessel Steegstra uit Sneek en Jan de Vries uit Gytsjerk ondertussen in Rome, waar ze vrijdag de openingswedstrijd tussen Turkije en Italië doen. Het is hun debuut op het EK. Een bijzonder moment, zo vertelt Steegstra: "Dit toernooi heb je al jaren als doel, maar op het moment dat het echt zover is en de selectie bekendgemaakt wordt, dan begint het te leven. Daar krijg je de kriebels van."
Het wordt het hoogtepunt van mijn carrière
Hessel Steegstra over het EK
Steegstra deed vorig seizoen nog de finale van de Europa League, eerder dit jaar vlagde hij bij de halve finale op het wereldkampioenschap voor clubs en dit seizoen deed hij nog de halve finale van de Champions League. Maar: "Dit staat hoger op mijn lijstje dan wat we tot nu toe hebben gedaan. Het wordt het hoogtepunt van mijn carrière."

Late wissel in het team

Voor zijn collega-grensrechter Jan de Vries wordt het ook het hoogtepunt. Hij is pas sinds april de vaste assistent van scheidsrechter Danny Makkelie. Die laatste zette toen Leeuwarder Mario Diks aan de kant. "Er is veel veranderd voor mij", vertelt De Vries. "Dit is een droom die werkelijkheid wordt in een paar maanden. Ik ben vier jaar geleden reserve-grensrechter geworden bij Team Makkelie. Nu mag ik mijn plek innemen en daar ben ik heel blij mee. Het is voor mij echt een jongensboek."
Zo ziet Team Makkelie eruit met links Hessel Steegstra en rechts Jan de Vries © Omrop Fryslân, Andor Faber
Scheidsrechter Björn Kuipers en Danny Makkelie zijn erg blij met hun Friese assistenten. Kuipers over Zeinstra: "Ik kom uit Twente, wij zijn ook vrij nuchter. Ik vind dat ontzettend fijn, we staan met beide benen op de grond. Erwin voelt zich nooit te groot om ook maar iets voor een ander te doen. Dat nuchtere maakt hem juist sterk. Erwin is voor mij een wandelende encyclopedie, hij weet al die weetjes die ik niet weet."
Makkelie werkt al jaren samen met Steegstra: "Hessel is buitengewoon goed in zijn vak, vooral in het waarnemen van buitenspel. Hij is heel scherp in de communicatie, ook met overtredingen in zijn werkgebied en het is iemand die ik blindelings kan vertrouwen." De Vries is al langer reserve in Team Makkelie, maar sinds april een van de vaste assistenten van de scheidsrechter. "Jan ken ik al heel lang. Ik heb al veel wedstrijden met hem mogen doen. Daarin heeft hij bewezen dat hij absoluut geschikt is voor de top. Ik heb hem er heel graag bij."
Het Europees kampioenschap kan voor de Friezen nóg mooier worden als ze over een maand ook de finale mogen doen. Zowel Zeinstra van Team Kuipers als Steegstra en De Vries van Team Makkelie willen dat maar al te graag. Toch is Zeinstra wel voorzichtig: "De finale is de ambitie. Maar, een toernooi staat altijd op zichzelf. We zijn een keer uitgeschakeld omdat het Nederlands elftal zo ver kwam. We weten dat we één wedstrijd krijgen en weer een tweede moeten verdienen."
Zo staat Steegstra er ook in. Al zou hij het zijn Friese collega van het andere team wel gunnen: "Als Erwin de finale krijgt, ben ik hartstikke blij voor hem. Het zou voor hun team een geweldige afsluiting zijn. Die gun ik ze van harte. En natuurlijk zou ik er zelf ook graag willen staan", vertelt de Sneker.
Ja, wij zijn wel een van de grote kanshebbers
Erwin Zeinstra hoopt de finale te mogen doen
Volgens Steegstra zouden ze zelfs ook in beeld kunnen komen voor de finale. "We hebben vorig jaar de finale van de Europa League gedaan en dit jaar de halve finale van de Champions League gekregen. Ik denk dat je dan wel kunt zeggen dat je er best goed op staat. Ik wil niet zeggen dat we de eerste kandidaat zijn, maar kansloos zou ik ons ook niet willen noemen." Kansen zijn er dus ook voor Zeinstra en co: "Wij zijn wel een van de grote kanshebbers."
De Vries is iets voorzichtiger met het uitspreken van zijn ambities. "Ik sluit mij aan bij de woorden van Hessel. Wij moeten foutloos blijven en dan is het kijken waar het schip strandt.
Ienninge echte Fryske EK-kwis