Milieudefensie wil geen nieuwbouw aan zuidkant Goutum, maar wethouder vindt het noodzaak

Er moeten niet nog meer huizen gebouwd worden aan de zuidkant van Goutum. Gebeurt dat wel, dan is dat een bedreiging voor de weidevogels in het gebied. Dat zegt Milieudefensie Leeuwarden in reactie op de plannen voor de bouw van een nieuw buurtschap vlakbij natuurgebied Hounspolder.
Er is boosheid over de bouwplannen:
"Als we de laatste aanvliegroute ook dichtbouwen met huizen dan is de laatste aanvliegroute ook weg", zegt Sietske Ingberg van Milieudefensie.
"Hier hebben de vogels nu nog veiligheid. Ze kunnen aanvliegen en zien waar ze moeten landen. Ze moeten natuurlijk ook hun gebied herkennen als ze terugkomen", zegt Ingberg.
Er zijn wel compensatiegebieden aangewezen, maar volgens Milieudefensie heeft dat geen enkel effect: "We hebben bijvoorbeeld de cijfers opgevraagd voor de compensatie van Wiarda. Daar is geen kuiken groot geworden."

Wethouder De Haan

Om de vraag aan nieuwe huizen aan te kunnen moet er volgens wethouder Hein de Haan wel gebouwd worden. "Er staan nu ongeveer zestig woningen in Leeuwarden te koop. Dat is een ongezond aantal woningen", zegt de wethouder.
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
"We ontwikkelen voor woningbouw, maar wel op een manier dat we zoveel mogelijk rekening houden met ecologische waarden. Met vogels, met klimaatadaptatie en al dat soort thema's waar je in deze tijden niet omheen kan en niet omheen wil", zegt De Haan.

Wurdumer Feart

Volgens De Haan houden ze zelfs heel goed rekening met de natuur. "Als je makelaars zou vragen dan zeggen ze dat de mooiste kavels aan de Wurdumer Feart zijn, maar we hebben gezegd: nee, ruimte. De ruimte die de beheerders van de Hounspolder ons hebben gevraagd om aan te houden hebben we aangehouden om ruimte te creëren tussen de Hounspolder en de woningbouw", aldus De Haan.
De gemeenteraad van Leeuwarden praat woensdagavond over De Hem.