Groep Friese postduiven kan de weg terug niet vinden

Een groep Friese duiven die dit weekend is losgelaten in Frankrijk, is de weg kwijt. Een deel is nog steeds niet terug bij de eigenaren in de provincie en dat levert veel zorgen op. Het bestuur van duivensportbond NPO heeft inmiddels excuses aangeboden voor gemaakte fouten.
© Omrop Fryslân
De postduiven zijn afgelopen weekend losgelaten in Sittard en in Sens, een stadje in de buurt van Orléans in Frankrijk. Normaal gesproken zijn de duiven binnen een dag terug op het thuisadres. Veel duivenhouders wachten nog. De oorzaak lijkt te liggen in het weer onderweg. Dat heeft invloed gehad op de route van de postduiven.

'Oneerlijk en kwade opzet'

Het zorgt voor woede op social media. Op Facebook werden de mensen die betrokken waren bij het loslaten van de duiven beschuldigd van oneerlijk gedrag en kwade opzet.
Dat gaat te ver, vindt voorzitter Wiebren van Stralen van de Friese afdeling. Volgens hem is er een inschattingsfout gemaakt bij het loslaten van de duiven.
Op de route lag een 'frontale zone', dat is een overgangszonde tussen twee luchtlagen. Daarnaast is de weersvoorspelling op de route niet uitgekomen. Dat zou kunnen verklaren waarom de duiven langer onderweg zijn. Het bestuur neemt verantwoordelijkheid voor wat er is gebeurd en wil er alles aan doen om te voorkomen dat het opnieuw gebeurt.
It is wol spannend, no't je in pear dagen wachtsje moatte.
Wiebren van Stralen
Van Stralen zelf wacht ook nog steeds op een aantal duiven. Eentje is gevonden in Delfzijl. Die is inmiddels weer thuis bij Van Stralen in Bantega. "Het is flink balen natuurlijk. Dit is voor mij en voor alle andere postduifhouders hobby. Maar dan wil je wel dat de vogels thuiskomen."
Normaal gesproken is dat volgens Van Stralen al vrij snel: "Meestal binnen een dag. Dus als je nu een paar dagen moet wachten, dan is dat spannend."

Beter weer moet helpen

Hij is ervan overtuigd dat de meesten nog wel thuiskomen: "Het weer wordt beter. Dat zou de vogels moeten helpen om de weg weer te vinden. Dat hoop ik wel."