Toren van Bolsward veilig aangekomen in centrum van de stad

De in drie delen verdeelde toren van Bolsward is veilig aangekomen in het centrum van de stad. Dinsdag is de toren op een ponton van Sneek naar Bolsward gebracht. De komende dagen wordt hij geplaatst.
Bekijk de tocht van de toren terug naar Bolsward:
Dinsdagochtend startte de secure operatie. De gerestaureerde toren was ver aangetast door de bonte knaagkever. Dat beestje is maar zes millimeter, maar vreet zich dwars door eikenhout heen. Daardoor waren de balken zwak geworden.

Alle bruggen open

De opgeknapte toren ging in Sneek bij de Houkesloot op een ponton. Tussen Sneek en Bolsward gingen alle bruggen open voor het bijzondere vervoer. Daardoor kon het schip met de bijzondere lading in een keer doorvaren. Het schip was uiteindelijk eerder in Bolsward dan gepland.
Intussen is de toren aangekomen in het centrum van Bolsward bij de Blauwpoortsbrug.

Beveiliging

De toren wordt in de nacht van dinsdag op woensdag beveiligd. Woensdag wordt hij met een vrachtwagen naar het oude stadhuis gebracht.
Toren van Bolsward in drie delen © Timo Jepkema, Omrop Fryslân
In de loop van woensdag wordt de toren in twee keer teruggezet op het voormalige stadhuis. Donderdag komt dan de spits er nog op. Om te voorkomen dat er teveel mensen op het spektakel afkomen, verzorgt de gemeente Súdwest-Fryslân een livestream.
De hoofdaannemer is tevreden
Mensen kijken naar de toren