'Delen van Fryslân afsluiten met wolvenhek is onnodig en onhoudbaar'

Het is niet nodig om delen van Fryslân af te sluiten met een hek tegen de wolf en bovendien is het juridisch onhoudbaar. Dat zeggen drie natuurorganisaties en de universiteit fan Tilburg maandag, in reactie op een juridisch onderzoek dat de stichting Wolvenhek Fryslân heeft laten doen.
© ANP
Als schapen en ander vee worden beschermd tegen een aanval, heeft een wolf op de kale akkerlanden helemaal niets te zoeken en gaat hij na een ander gebied. Bovendien heeft Nederland internationale verplichtingen op het gebied van natuurbescherming. Daarom mag Nederland ook niet potentieel gebied waar de wolf kan leven afsluiten.
De drie organisaties die dat zeggen, zijn de Zoogdierenvereniging, Studio Wolverine en ARK Natuurontwikkeling. Ze reageren op een juridisch onderzoek dat de stichting Wolvenhek Fryslân onlangs liet doen. Volgens de juristen van dat onderzoek is het plaatsen van een wolvenhek in Fryslân niet in strijd met natuurbeschermingswetten.
Maar de organisaties zeggen nu dat het Hof van Justitie van de EU al verschillende keren heeft uitgesproken dat zwaar beschermde soorten zoals de wolf zelf moeten kunnen bepalen waar ze zich vestigen.

'Raster is genoeg'

De natuurbeschermers zeggen dat het plaatsen van rasters bij een schaapskudde of ander vee genoeg is om een wolf af te schrikken. Een kuddewaakhond kan ook helpen. Een wolf die een paar keer schrikt of pijn heeft, gaat wel weg. Helemaal als er geen natuurlijke dekking is, zoals op de Friese graslanden.
Verschillende partijen in het land pleiten voor het instellen van wolvenvrije zones. Maar volgens de organisaties zou geen enkel voorstel voor een wolvenvrije zone het overleven bij de Europese rechter.