'Súdwesthoeksk' leren? Schrijver Joël Hut biedt een cursus aan

Dichter Joël Hut (26) uit Sint-Nicolaasga biedt online een minicursus 'Súdwesthoeksk' aan. Dat is een van de gesproken talen in Fryslân naast het 'Klaaifrysk' en 'Wâldfrysk'. In de Zuidwesthoek zeggen se 'sköle' in plaats van 'skoalle' en 'futten' in plaats van 'fuotten'. Zelf schrijft hij ook in zijn moedertaal.
© Facebook De súdjouwerij
Vorig jaar bracht hij een gedichtenbundel uit en nu heeft hij een novelle geschreven die hij in eigen beheer uitgeeft. "Met de cursus wil ik dat er meer aandacht komt voor het 'Súdwesthoeksk'. Dat meer mensen het kunnen lezen en ook dat ze hun eigen moedertaal kunnen schrijven." En tegelijkertijd is het promotie van zijn boek Wat oerblûwt.
Er is geen officiële schrijfwijze voor het 'Súdwesthoeksk', één van de drie hoofddialecten die in Fryslân wordt gesproken. "Dat heb ik zelf uitgezocht. Ik gebruik het standaardfries als richtlijn en daar waar ik het anders uitspreek, schrijf ik het anders op. Dat is wat meer fonetisch." Er zijn ook regionale verschillen. Het Lemsters is weer net iets anders dan het Gaasterlands. "Het 'Súdwesthoeksk' staat dichter bij mij. Het raakt aan mijn hart. Het doet me goed en ik voel me daarbij op mijn gemak."
© Facebook De súdjouwerij
Joël Hut
Belangstellenden kunnen zich opgeven via Facebook of mailen naar desudjouwerij@gmail.com.