FNV Spoor wil onbeveiligde overwegen per direct sluiten: "Dit moet stoppen"

Vakbond FNV Spoor roept op om per direct onbeveiligde spoorovergangen te sluiten. De bond doet de oproep naar aanleiding van het dodelijk ongeluk afgelopen weekend op het spoor bij Boazum.
Henri Janssen © ANP
FNV Spoor vindt dat ProRail niet genoeg haast maakt met het aanpakken van de onveilige overgangen. De bond wil zo snel mogelijk om tafel met staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat om te praten over maatregels.
"Vanaf 2003 liggen er al rapporten, onder andere van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, dat al die onbeveiligde overgangen gesloten dan wel beveiligd moeten worden", zegt bestuurder Henri Janssen van FNV Spoor. "We zijn nu zeventien jaar en ik weet niet hoeveel doden verder, dit moet ophouden." Volgens Janssen zijn er dit jaar al zes doden gevallen op spoorovergangen, waarvan vier op onbeveiligde overwegen.
Een man en een vrouw van 79 jaar uit het Noord-Hollandse Schagen kwamen zaterdag bij Boazum om het leven nadat een trein tegen hun auto botste, op een niet beveiligde overgang. Het is in Fryslân de tweede dodelijke aanrijding op een onbeveiligde overweg in vier jaar. In maart 2017 kwamen een vader van 31 jaar en zijn zoontje van drie jaar om het leven bij de spoorovergang op de Oude Trekweg bij Harlingen.
"Als er niet beveiligd kan worden, moet er gesloten worden", zegt Janssen. "En tot die tijd de snelheid dramatisch naar beneden, waardoor zowel de machinist als de burger of agrariër die van de onbeveiligde overgang gebruik maakt, kans hebben om nog iets te redden wat er te redden valt."
Janssen heeft felle kritiek op de verantwoordelijke instanties. "We zijn hard aan het werk, ProRail, het ministerie, de provincies, de burgemeesters en wethouders, iedereen werkt hard aan stapels papieren om te beschrijven bij elke dode, sorry dat ik het zeg, dat er nu serieus doorgepakt moet worden. En dan ligt er weer papier."
© OpenStreetMap | Omrop Fryslân
In Fryslân zijn er nog negen openbare, niet beveiligde spoorovergangen. Vier liggen in de gemeente Waadhoeke en vijf in de gemeente Súdwest-Fryslân. In heel Nederland zijn er nog zo'n 280 onbeveiligde overwegen, waarvan er 180 openbaar toegankelijk zijn. De ambitie is om in 2023 al deze gevaarlijke spoorovergangen te hebben aangepakt.
Volgens Janssen staat de overweg bij Boazum al een tijd op de planning om te worden aangepakt. "Geld is vrijgemaakt, de gemeente is akkoord, ProRail is akkoord, iedereen is al twee jaar akkoord dat deze overweg beveiligd moet worden. Dan is het toch niet meer uit te leggen dat hij nu nog niet beveiligd is? Daar hoef je toch geen rapport meer over te schrijven?"
ProRail laat in een reactie weten dat er sinds eind 2020 een akkoord is met partijen om de overweg bij Boazum te beveiligen en dat de voorbereidende werkzaamheden daarvoor al in gang zijn gezet. De spoorwegbeheerder verwacht de overgang uiterlijk begin 2023 van spoorbomen, bellen en lampen te voorzien. De kosten daarvan worden betaald door ProRail, de provincie en de gemeente.
Bestuurder Henri Janssen van FNV Spoor