Eindelijk compensatie toeslagenaffaire: "Maar het boek is nog niet gesloten"

De oplossing van de toeslagenaffaire lijkt een gebed zonder einde. Voor 1 mei moesten 11.000 gedupeerden 30.000 euro compensatie te krijgen. Maar het bleek da 4.000 van hen wel in aanmerking komen, maar het geld niet voor de deadline konden krijgen. Het duurde nog een maand voordat het geld echt bij Anoeska de Vries uit Garyp op de rekening stond. Zij is een van de Friese slachtoffers. "Ik was heel lang positief, maar ik merk nu dat ik boos wordt. Het is een bende."
© Omrop Fryslân, René Koster
Anoeska de Vries is blij dat ze de compensatie nu eindelijk heeft. Maar het voelt dubbel, omdat het voor veel anderen nog niet zo is. "Dit boek kan daarom nog niet worden gesloten," zegt ze.
Ze was verbijsterd dat het niet lukte om 1 mei te halen, Ze zei: "Eigenlijk wordt je opnieuw gedupeerd. Wisten we maar hoe het verder moest. Ik ben bang dat het nog heel lang duurt. Van ons wordt verwacht dat we maar afwachten, maar zo werkt het niet. Ik heb de ombudsman ingeschakeld, die heeft me geholpen. Ik heb een e-mail naar de generaal-directeur van toeslagen gestuurd. Ik ben er klaar mee, ik wil worden geholpen." Anoeska wachtte al een half jaar op het geld.

Afwijzing

Net voor 1 mei kreeg zij net als veel andere gedupeerden een afwijzingsbrief. "Dat was niet de bedoeling, daar heeft staatssecretaris Alexandra van Huffelen ook haar excuses voor aangeboden. Maar daarmee is de belofte van 30.000 euro voor 1 mei niet nagekomen."
Volgens De Vries is het nog steeds een grote bende. "Ongeorganiseerd, dingen worden beloofd maar niet nagekomen, gedupeerden zijn onrustig en zitten in onzekerheid. Men is druk bezig met oplossingen bij de Belastingdienst, maar die zien wij nog niet."
Anoeska de Vries uit Garyp
De communicatie is slecht, zegt De Vries. "Er wordt ook niet nagedacht over wat men naar buiten brengt. Het is mooi dat Van Huffelen dingen naar buiten brengt. Ze zei onlangs dat alle publieke schulden van de gedupeerden worden kwijtgescholden. Maar er zijn ook private schulden. Daarvan wordt dan gezegd: we zijn er mee bezig. Dan weten gedupeerden nog niet waar ze aan toe zijn."

Verder willen

In haar hoofd was ze alleen maar met de afwikkeling bezig. "Het is niet te doen zo zwaar. Je wilt verder met je leven. Dit stukje achter je laten en doorgaan met een positief leven. De draad weer oppakken."