Zero Waste in Leeuwarden: kennismaken met verpakkingsvrij winkelen

Met een tocht langs verschillende winkels in de Leeuwarder binnenstad kunnen mensen zaterdag kennismaken met verpakkingsvrij winkelen. In groepjes van twee of drie mensen worden ze met behulp van een app naar winkels gebracht waar dit mogelijk is. Want spullen kopen zonder verpakkingen kan op steeds meer locaties, maar is is nog altijd maar een handvol winkels. En dat moet anders vinden de initiatiefnemers.
Zero Waste-wandeltocht door Leeuwarden:
Je kunt een wandel- of fietstocht bij Zero Waste-locaties in de eigen omgeving doen. In Leeuwarden worden er meerdere tours georganiseerd in kleine groepjes. Daarbij worden minstens vijf locaties bezocht. Deelnemers kunnen dan bijvoorbeeld in gesprek met ondernemers.

Verpakkingsarm boodschappen doen

In Leeuwarden werd zaterdagochtend verzameld op het Oldehoofsterkerkhof. In de binnenstad zijn meerdere winkels die aandacht schenken aan Zero Waste, zegt Mirelle Rouw . "Zero Waste is een beweging waarmee mensen proberen om zo weinig mogelijk footprint en plastic op de aarde achter te laten. Dus verpakkingsarm boodschappen doen. Dat je eigen pakjes en zakjes meeneemt naar de winkel, en dat die daar ook welkom zijn."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Verslaggever Wytse Vellinga in Leeuwarden
Volgens haar staan winkels er wel voor open. "De beweging wordt steeds groter. En met deze tour willen we de bewustwording ook groter maken. Er zijn winkels die het lastig vinden, maar ook bij de grotere supermarkten begint het meer mainstream te worden. Het komt op gang, dat is een fijn gegeven."

Minder afval

"We doen mee omdat het een goed initiatief is om minder afval te produceren," zegt een van de deelnemers in het groepje. "Ik probeer er op te letten met het boodschappen doen. Nu moet ik wel zeggen dat het niet altijd lukt. Ik bestel nog wel eens online, dan komt het binnen met een enorme hoeveelheid plastic. Dan baal ik dat ik vergeten ben om daar aan te denken. Maar ik wil eigenlijk zo veel mogelijk van het afval af," zegt een ander
De Zero Waste Tours horen bij de Week Zonder Afval en het gaat om een samenwerking met MilieuCentraal en WAAR.