Harry Oosterman maakt zich zorgen over bestuurscultuur: "Soms wat te grote woorden"

Burgemeester Harry Oosterman van gemeente Ooststellingwerf maakt zicht zorgen over de bestuurscultuur die zich de afgelopen jaren in zijn gemeente heeft ontwikkeld. Hij vindt dat de bestuurscultuur moet veranderen.
Burgemeester Harry Oosterman: "Dat sijpelt ook door naar de raden"
In de gemeentelijke politiek van Ooststellingwerf is er de afgelopen jaren het een en ander verschoven, en dat zorgde voor onrust. Momenteel zitten er in de gemeente, die met 25.000 inwoners tot de kleinere gemeenten van de provincie hoort, tien fracties in de raad.
Oosterman ziet op politiek niveau overeenkomsten met de landelijke politiek: "Als je kijkt naar de Tweede Kamer, 17 partijen, heel veel splinterpartijen die allemaal media-aandacht willen. Dus veel kabaal, grote woorden. Dat sijpelt ook door naar de raden."
In It Polytburo bespreken presentatoren Andries Bakker en Eric Ennema iedere week met een gast de actuele thema's in de politiek. Dit keer zat Harry Oosterman van de gemeente Ooststellingwerf aan tafel. Bekijk hier de volledige uitzending.
Als burgemeester omgaan met politieke onrust vindt Oosterman lastig. "Je moet oppassen dat je als burgemeester geen onderdeel wordt van het spel, dus je probeert enige afstand te houden. Op het moment dat je onderdeel wordt van de problematiek, is er niemand meer die erboven staat die de mensen kan aanspreken." De cultuur in de raad moet als het aan hem ligt wel veranderen: "Iedereen beseft dat, maar om zo'n cultuur om te keren, is lastig."

Criminaliteit in de gemeente

In de gemeente werden de afgelopen jaren verschillende misdrijven gepleegd. "Het was op een gegeven moment het ene na het andere. Voor de beeldvorming is het soms heel vervelend", zegt Oosterman. Hij weet niet waar de misdrijven vandaan komen. "Het zijn vaak verschillende dingen. Ik heb het Rijk vorig jaar gevraagd, maak eens een rapport. Zitten we hier nu echt met georganiseerde criminaliteit? En wanneer je het dan vergelijkt met andere gemeentes, dan valt dat bij ons mee."
Oosterman over criminaliteit in zijn gemeente: "Het was het ene na het andere"
Ondanks de problematiek en politieke onrust denkt Oosterman dat de gemeente zichzelf wel kan redden. "Schaalvergroting heeft veel voordelen, maar ik ben er in de loop der jaren achter gekomen dat welke schaalvergroting je ook hebt, er zijn altijd problemen. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je te groot wordt, je een deel van het contact met de mensen verliest."
Oosterman vindt contact met de gemeenschap belangrijk
Fusie met Weststellingwerf of Opsterland is dan ook niet aan de orde. "Op dit moment is er geen noodzaak bij de drie gemeenten om groter te worden." Op de vraag of een fusie met een Drentse gemeente vanwege de culturele overeenkomst een optie is, antwoordt Oosterman: "Ik moet constateren dat de provinciegrenzen vrij absolute grenzen zijn."

Na 16 jaar afscheid

Harry Oosterman is de langstzittende burgemeester van Fryslân. Hij kon nog tot en met 2023 aanblijven, maar na 16 jaar neemt hij in augustus afscheid. Hoewel hij de taal niet spreekt, voelt hij zich wel verbonden met de Stellingwervers. "Doordat het een wat kleinere gemeente is, ken je veel mensen in de dorpen."