Deel van bruine vloot mag zaterdag weer varen: "Duistere dagen achter ons"

Er is licht aan het einde van de tunnen voor de bruine vloot. Een jaar lang lagen de boten stil, maar vanaf zaterdag mogen ze officieel weer los. In Franeker worden de schepen klaargemaakt voor een nieuw seizoen. "We hebben er zoveel zin in," zegt skipper Daan Delforterie. "We laten duistere dagen achter ons."
De bruine vloot maakt zich weer gereed:
"Niet in de verf stappen hé," roept Daan Delforterie over het dek tegen zijn matroos. Ze zijn volop bezig om het schip De Grote Beer klaar te maken voor zaterdag. Een moment waar elke schipper naar uitkijkt, ook al zijn er nog wel enkele problemen.

Anderhalve meter

"Je zit nog wel met de anderhalve meter," zegt Daan terwijl hij een kwast met rode verf over het dek laat gaan. "Je kunt geen enorme groepen meenemen en dus wordt het puzzelen, maar het kan gelukkig wel uit voor ons. Anders gingen we sowieso niet."
Nu gooien we het oog op de toekomst. We mogen weer
Daan Delforterie
Daan heeft als jonge schipper grote klappen gehad door de crisis. Om rond te komen, werkte hij als binnenvaartschipper. Daarmee kon hij De Grote Beer in leven houden. "Onderhoud moet gewoon gebeuren. Anders gaat het schip ten onder. Dat moet niet. Maar niet teveel over het verleden, nu gooien we het oog op de toekomst. We mogen weer."
Daan Delforterie (L) en Erik Hulsman (R) © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
De Grote Beer is niet het enigste schip van de vloot dat in Franeker ligt. Naast de gele driemaster ligt de 'Amore Vici'. Italiaans voor 'De Liefde Overwint'. Schipper Erik Hulsman heeft de coronacrisis overwonnen, mede door de liefde voor zijn schip.

Het kriebelt

Hulsman kan bijna niet wachten. "Maar helaas moet dat wel voor we weer loskunnen. We hadden boekingen staan en die gaan niet door, maar we kunnen zo snel geen andere regelen. Het duurt altijd wel even. Het is geen restaurant waar je naar binnen loopt. Maar toch, in juli beginnen we weer. Het begint nu ook enorm te kriebelen als je dat mooie weer erbij krijgt. We gaan weer."
De Grote Beer in Franeker © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort