Operatie Friese Vlag: Marten van Kammen ging van Ierland naar Spanje

Alle landen op aarde hebben een emoji van de eigen vlag, maar de Friese vlag staat er niet bij. Omrop Fryslân wil met Operaasje Fryske Flagge bereiken dat de Friese vlag op in de lijst van emoji's komt. Dat lukt ons niet alleen. Friezen in het buitenland kunnen hun Friese vlag op onze online-wereldkaart plaatsen. Deze week: Marten van Kammen, die in Santander in Spanje woont.
Marten van Kammen © Omrop Fryslân
Marten van Kammen is opgegroeid in De Westereen. Tussen 1982 en 1999 speelde hij daar bariton bij fanfare Ons Genoegen. Hij werkte in Fryslân als systeembeheerder bij het Friesland College in Leeuwarden. Hij was de probleemoplosser voor kopieerapparaten. Toen hij contract niet werd verlengd, dreigde hij zonder werk komen te zitten.

Het avontuur achterna

Toen kwam echter een printbedrijf met een aanbod, en daardoor kwam Marten in het buitenland terecht. "Ik belandde in Ierland, in Dublin. Ik solliciteerde op de baan en mocht komen, maar een lastig sollicitatiegesprek was het niet, het was bijna een gesprek tussen twee vrienden," vertelt Marten.
Het was ook een avontuur. Ik dacht: ik woon hier al zo lang, ik moet daar ook maar eens kijken.
Marten van Kammen
Het was een hele stap voor hem: van De Westereen naar Dublin. "Maar het was ook een avontuur. Ik dacht: ik woon hier al zo lang, ik moet daar ook maar eens kijken. Ik heb tussen 1999 en 2004 in Ierland gewoond."

Voor de liefde naar Spanje

In Ierland ontmoette hij echter zijn toekomstige vrouw. "Zij was in Ierland voor een cursus Engels. Ze kwam uit Spanje vandaan en heeft mij ook meegenomen naar Spanje. Daarvoor hebben we nog wel een paar jaar digitaal contact gehad. Daarna durfde ik het wel aan." Marten verhuisde naar Spanje, trouwde daar in 2004 en met zijn vrouw adopteerde hij een zoon, die intussen 12 jaar oud is.
Op dit moment werkt Marten bij zijn vrouw in de kliniek. "Zij is dierenarts. Ik help met de honden en katten. We werken samen met een kattenopvang, Amigat: we maken zieke katten weer beter. Dat is mooi werk." Sinds kort is hij ook drone operator. Hij heeft een cursus gevolgd om piloot te worden van drones onder de vijf kilo. Een bedrijf opzetten wil nu met de crisis nog niet heel vlot, maar de eerste klus is al wel binnen.

Aan de 'groene kust'

Het bevalt Marten goed in Spanje. Ze wonen in een appartement in Santander, een stad die vergelijkbaar is met Leeuwarden. Ze wonen op ongeveer 20 minuten lopen van het strand, maar ook vlakbij een park. "Santander is een stad aan de 'groene kust' van Spanje. We hebben hier stranden en rotsen. Daar groeien planten op, daarom wordt het ook de groene kust genoemd."
Marten van Kammen vertelt over zijn leven in Spanje
Toch is Fryslân nog niet helemaal verdwenen uit Martens leven. "Om het jaar gaan we op vakantie naar De Westereen, dan slapen we bij moeder in huis. En dan bezoeken we attractieparken en dierentuinen. Mijn vrouw zou ook best in De Westereen willen wonen, maar dan zit je natuurlijk wel met de kliniek." Dus of dat ooit nog wat wordt? "Wie weet, misschien na ons pensioen," lacht Marten.
Met 'Operaasje Fryske Flagge' verzamelt Omrop Fryslân foto's van Friezen over de hele wereld, om zo te laten zien hoe internationaal de Friese vlag is. Het ultieme doel is om voor elkaar te krijgen dat er een Friese vlag-emoji komt.
Meedoen? Stuur je foto in via de Operaasje Fryske Flagge-site. Elke week bellen we op woensdag in ons radioprogramma De middei fan Fryslân met een Fries buiten Fryslân.
Al meer dan 200 inzendingen zijn op de kaart geplaatst.