Marrekrite heeft het drukker: recreanten vliegen het water op in coronatijd

Het zijn drukke tijden voor de Marrekrite, de organisatie die ook verantwoordelijk is voor de aanlegplaatsen voor de watersport. Rondom in Fryslân wordt hard gewerkt aan allerhande onderhoud van ligplaatsen en bijbehorende voorzieningen. Het is een vervangingsoperatie van jaren. En dat terwijl de drukte op het water - juist door corona - alleen maar groter werd.
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Het watersportseizoen begint op gang de komen en de bootjesmensen gaan eropuit. Maar Marrekrite is niet enkel bezig met deze lopende zaken.

Gigantische operatie

Directeur Lourens Touwen van Marrekrite vertelt dat vooral het aanpakken van de ligplaatsen in Fryslân een enorme opgave is. "We hebben een kleine 35 kilometer aan ligplaatsen hier. Een groot deel is inmiddels duurzaam vervangen. We zijn nu met de restanten bezig, maar daar zijn we de komende jaar ook nog wel mee bezig."
Daarna moet alles er weer goed bij liggen. "Maar we zitten nog wel in een gigantische operatie. We zijn echt overal en nergens bezig. We hebben ook zo'n 300 locaties en 600 objecten in beheer."
Directeur Lourens Touwen van Marrekrite
Marrekrite probeert steeds om het werk zoveel mogelijk buiten het hoogseizoen te doen. "We proberen er rekening mee te houden, zeker bij het aanpakken van een populaire plek. Zo hopen we dat recreanten er zo weinig mogelijk last van hebben."

PFAS-problematiek

Het meeste werk verliep dus voorspoedig, maar Marrekrite ondervond wel problemen met PFAS. Dat waren schadelijke stoffen in de grond waar een poos geleden veel om te doen was, omdat het niet mocht worden gebruikt.
Touwen: "Overal kwamen projecten stil te liggen. Daardoor konden wij grondwerk niet afmaken, want je mocht geen grond meer neerleggen. Gelukkig hebben we dat inmiddels rechtgetrokken."

Juist door corona een opleving

Veel sectoren hadden het in het afgelopen jaar uitermate moeilijk door het coronavirus. Maar Marrekrite eigenlijk niet, legt Touwen uit. "Wij richten ons op varen, fietsen en wandelen. En dat waren ook in het afgelopen jaar zaken die mensen nog op een redelijke manier konden doen."
Marrekrite kreeg er juist meer recreanten bij. "Dat geldt ook voor onze wandel- en fietsknooppunten. We merken dat er veel meer wordt gewandeld. Maar op alle drie disciplines is het toegenomen. Onze Marrekrite-wimpel verkoopt beter dan het jaar ervoor. Er zijn dus meer instappers."
© Omrop Fryslân, Sian Wierda

Konijneneiland

Een project waar Touwen trots op is, speelt zich af in De Fluezen. Het gaat om de Langehoekspôle, ook bekend als het Konijneneiland. "De echte watersporters zullen het wel kennen. Daar ronden we deze week een project af. We hebben daar een doorgraving door het eiland gerealiseerd, waardoor er een groot en een klein eiland zijn ontstaan. Verder zijn er een strand en een uitkijkbult aangelegd. en alle oude damwanden zijn vervangen."
De doorgraving zorgt ervoor dat de vaargeul niet dichtslibt met zand. "Mensen met grote schepen konden er niet meer langs. Men zal verbijsterd zijn wat daar is gebeurd in het afgelopen jaar."