Eis van tien jaar cel voor hoofdverdachte in zaak wapenhandel Oosterwolde

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdagmiddag zware straffen geëist in de grote wapenhandelzaak van Oosterwolde. Er werden straffen tot tien jaar cel geëist. De hoogste eis was voor de 35-jarige man uit Oosterwolde die gezien wordt als het brein van de internationale bende.
Het Openbaar Ministerie sprak vanmiddag de eis uit:
In totaal stonden twaalf van de veertien verdachten in de grote drugs- en wapenzaak, die handelden vanuit Oosterwolde, dinsdag voor de rechter. Het gaat om de zaak met de naam Ultegra. De meeste leden van de organisatie moeten lang de cel in, vindt het Openbaar Ministerie.
Eén van de verdachten is er dinsdag niet bij. Het gaat om de rechterhand van de hoofverdachte. Hij zou dinsdagochtend vanaf de gevangenis naar de rechtbank worden gebracht, maar dat transport was niet goed geregeld. Hij hoort daarom woensdag pas zijn eis. Vanaf donderdag doen de advocaten van de verdachten hun verhaal.
De kringloopwinkel in Oosterwolde is volgens justitie het hoofdkantoor van de bende, die internationaal opereerde. De verdachten zijn vorig jaar februari opgepakt. De politie deed toen zeventien invallen op diverse locaties. Daarbij werden veertien verdachten opgepakt, van wie er nog drie vast zitten. De anderen mochten hun proces in vrijheid afwachten.

Hoofdverdachte ontkent

De hoofdverdachte is een man van 35 jaar uit Oosterwolde. Hij ontkende vorige week dat hij een rol speelde in de zaak. "Ik had niets te maken met wapens, het enige wat ik gedaan heb is bemiddelen", zei hij.
De groep wordt verdacht van allerhande feiten, zoals wapenhandel, fraude, oplichting en verduistering. De hoofdverdachte wordt ook mensenhandel verweten, omdat hij mensen om zich heen uitbuitte.
Volgens justitie was de hoofverdachte bendeleider: hij dwong respect af door geweld te gebruiken. De man werkte eerst vanuit zijn eigen huis en vanaf 2019 vanuit de kringloopwinkel. De bende gebruikte geheimtaal voor wapens: een handgranaat was bijvoorbeeld een 'appel.'

Wat is de zaak Ultegra?

De zaak Ultegra gaat om internationale wapenhandel en internationale drugshandel. Een bende haalde wapens uit Oost-Europa, die in Nederland en België werden verhandeld. Justitie deed eind februari op 17 verschillende plekken invallen in Noord-Nederland. Bij de zoekacties vond de politie onder andere Kalasjnikovs, maar ook andere zware wapens en drugs. Het hoofdkantoor van de bende was volgens het OM de kringloopwinkel in Oosterwolde.
Op 1 juni komt het Openbaar Ministerie met een eis. De uitspraak zal op 29 juli zijn.