Omrop Fryslân presenteert Johan de Jong-boom voor beste particuliere natuurinitiatief

Omrop Fryslân gaat vanaf nu elk jaar de Johan de Jong-boom uitreiken. Het is een jaarlijkse prijs voor dé natuurliefhebber van Fryslân. De prijs is een eerbetoon aan bioloog Johan de Jong (80), die zo'n 36 jaar lang een wekelijkse natuurrubriek op de radio had. Zaterdag bij zijn afscheid is de prijs bekendgemaakt in het programma Op & Ut.
Johan de Jong-boom gepresenteerd
Met de prijs wil de Omrop laten zien wat De Jong voor de omroep heeft betekent en hoe belangrijk de natuur is, en zal blijven, bij Omrop Fryslân.

Mooiste particuliere natuurinitiatief

De prijs is voor het mooiste particuliere initiatief voor natuurbescherming in Fryslân. Dat kan van alles zijn. Bijzondere waarnemingen bijvoorbeeld, die zijn vastgelegd met de camera. Het trouw monitoren van vogels of insecten, of een actie van een school om een bedreigd dier of een zeldzaam plantje te beschermen.
© Omrop Fryslân, Karen Bies
Alles wat mensen maar bedenken uit liefde voor de natuur, komt in aanmerking. Bovendien kan jong en oud meedoen. Een speciale jury zal elk jaar bepalen welk initiatief de prijs krijgt, wie weet met Johan de Jong als juryvoorzitter.

De toekomst van latere generaties

De prijs is een boom en de winnaar mag bepalen waar die boom komt. Waarom een boom? Een boom is mooi, geeft zuurstof, slaat CO2 op, is gezond voor ons klimaat. Een boom geeft plaats aan al die vogels waar Johan de Jong zo van houdt. Voor nesten tussen de takken, en aan de boomstam is er plek voor vogelhokjes.
© Omrop Fryslan
Een boom heeft ook een symbolische waarde. Een boom wordt groter dan jezelf. Bij het planten van een boom denk je aan de toekomst, aan latere generaties. Dat is precies wat De Jong ook altijd heeft bedoeld met zijn biologielessen: de liefde voor de natuur bijbrengen aan kinderen, die daar in de toekomst ook mee aan de slag kunnen.
De eerste Johan de Jong-boom is zaterdag natuurlijk naar Johan de Jong gegaan. In het najaar wordt de boom geplant. De prijs kwam tot stand in samenwerking met alle Friese natuurorganisaties.
Om 20.30 uur zenden we deze zaterdag een herhaling uit van het programma Minsken. Het programma is een serie portretten over Friezen met een bijzonder passie, levenswijze of carrière. In deze herhaling uit 2009 staat Johan de Jong centraal.