Sport- en muziekverenigingen blij met eind harde lockdown

Blijdschap bij sport- en muziekverenigingen nu vanaf 5 juni de harde lockdown in Nederland voorbij zal zijn. Alle culturele instellingen, winkels, sportclubs, horeca, attractie- en natuurparken kunnen vanaf 5 juni weer open, maar wel onder bepaalde voorwaarden.
© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
De versoepelingen houden ook in dat muziekverenigingen met ingang van volgende week zaterdag weer mogen repeteren. Ook als het daarbij niet mogelijk is om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Er zit wel een maximum van vijftig aan het aantal muzikanten dat bij zo'n repetitie aanwezig mag zijn.
Voorzitter Johan Meesters van de Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân (OMF) denkt dat de meeste muziekverenigingen daar wel mee uit de voeten kunnen. "Vijftig is best veel. Er zijn enkele orkesten in Fryslân die groter zijn dan vijftig personen, die zullen toch nog wat moeten afwegen. Het heeft ook wel te maken met de grootte van de ruimte."
Johan Meesters
Bij de sportverenigingen mag de jeugd tot en met 17 jaar vanaf 5 juni weer in competitieverband tegen elkaar sporten, maar nog wel zonder toeschouwers. Boven de 18 jaar mogen er voorlopig alleen wedstrijden worden gehouden tussen sporters van dezelfde club. Volwassenen mogen sporten in groepen van maximaal vijftig personen zonder anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Jongeren mochten dat al langer.
Al is het laat in het seizoen, voorzitter Johannes Woudstra van voetbalvereniging Zeerobben in Harlingen blijft voorzichtig positief. "Alles wat je nu nog meepakt, is meegenomen. Alles is beter dan alleen maar trainen zonder wedstrijden te spelen. Maar of het allemaal zal uitpakken zoals we dat graag willen, daar zijn nog de nodige vragen over."

Kantine niet open

De kleedkamers en douches gaan weer open. Ook de kantine en het terras van de sportverenigingen mag weer open, maar Woudstra denkt dat het effect daarvan nul is. "Wij hebben daar al even overleg over gehad, maar de kantine open zal niet gebeuren. Er mag geen publiek bij komen, dus waar doe je de kantine dan voor open?"
Spelers en staf worden ook geacht zo snel mogelijk na een wedstrijd weer te vertrekken. "Dus wie blijft hangen? Wie gaat op het terras?" Ook organisatorisch is het niet haalbaar voor de Zeerobben, zegt Woudstra.
Johannes Woudstra
Het demissionaire kabinet is van plan om meer coronamaatregelen eerder te versoepelen. Dat betekent dat de vierde en vijfde stap in het openingsplan tegelijk op 30 juni ingaan. Wel moeten de coronacijfers dat toelaten.