Albert van Dijk neemt afstand van partijleider, maar blijft bij FvD: "Baudet trekt ons niet"
Fractievoorzitter Albert van Dijk zit nog steeds met het gedrag van partijleider Thierry Baudet. "Dat is niet hoe ik politiek wil bedrijven." Zijn fractie heeft wel over een afsplitsing nagedacht, maar dat is er niet van gekomen. "We hebben toen de keuze gemaakt: wij willen vooruit en we gaan door met waar we mee bezig zijn. De urgentie om dit af te maken speelt bij ons heel erg."
Fractievoorzitter Van Dijk: “Baudet zegt ons niet zoveel.”
Uitspraken van Baudet hebben zowel op landelijk als op provinciaal niveau tot verschillende afsplitsingen geleid. Albert van Dijk, fractievoorzitter voor Forum voor Democratie Fryslân, keurt het gedrag van de partijleider af, maar blijft wel bij zijn partij. "Baudet trekt ons niet, dat doet ons niet zoveel. Wij zijn lid geworden van een partij en een verkiezingsprogramma. Daarvoor zijn wij actief geworden en dat willen we graag uitvoeren."
Racistische appjes
Toch worstelt de fractie met het vertrouwen in de partijleider. De partij werd bij de provinciale verkiezingen in 2019 de tweede partij van Fryslân en begon direct met zes zetels in de Provinciale Staten. Na de affaire met de racistische appjes stapte fractievoorzitter Goudzwaard over naar JA'21. "We hebben een roerige tijd meegemaakt in november. We dachten toen ook, wat moeten we nu doen?"
De fractie vroeg zich af: "Wat moeten we nu doen?"
Recentelijk verliet Grite Wymenga de partij vanwege de Bevrijdingsposter die Forum op sociale media deelde, maar ze blijft wel aan als lid van de Friese fractie. De overgebleven fractie van vier heeft de keuze gemaakt om zich niet af te splitsen. "Wij zijn op die plaats gekozen, wij willen stabiliteit en wij willen deze vier jaren afmaken."
Provincie los van landelijke politiek
Van Dijk vindt zijn fractie autonoom is. "Voor ons is het belangrijkste dat we met zijn vieren bij elkaar blijven. We nemen vaak afstand van wat de FvD landelijk zegt, dat heb ik ook gedaan met die poster." Baudet wil ophef creëren, taboes doorbreken en fel discussiëren. "Dat is niet hoe ik politiek wil bedrijven, dat is niet waarom ik daar zit."
Referenda als politiek instrument
De FvD fractie maakt zich in Fryslân hard voor referenda. Van Dijk wil ervoor zorgen dat referenda als politiek instrument voor de provincie toegankelijker worden. "Voor mij is dat één van de belangrijkste redenen waarom ik überhaupt politiek actief geworden ben, om bestuurlijke vernieuwing op gang te krijgen. Ik denk dat er best nog wat misgaat."
Voor Van Dijk zijn referenda één van de belangrijkste drijfveren:
Om referenda toegankelijker te maken wil Van Dijk het aantal handtekeningen dat nodig is voor een referendum verlagen. "Wij hebben meegemaakt hoe lastig het is om handtekeningen te krijgen, en dan hebben wij nog een heel politiek apparaat tot onze beschikking. Laat staan dat in burger dit voor elkaar moet krijgen."
Referenda reduceren complexe kwesties tot ja-nee vragen, maar volgens Van Dijk is dat hoe het in de politiek uiteindelijk ook werkt. "Het komt altijd op een ja of een nee aan. Als je bij verkiezingen op een partij stemt is dat ook complex, je stemt over verschillende onderwerpen. Het mooie van een referendum is dat over een geïsoleerd onderwerp gaat. Daarmee is het voor burgers behapbaar en dus in goed instrument."
In It Polytburo bespreken presentatoren Andries Bakker en Eric Ennema iedere week met een gast de actuele thema's in de politiek. Deze keer zat CDA-gedeputeerde Sander de Rouwe aan tafel. Bekijk hier de volledige uitzending.