Súdwest-Fryslân werkt aan verbod op nieuwe geitenhouderijen vanwege gezondheidsrisico's

Burgemeester en wethouders van de gemeente Súdwest-Fryslân werken aan een verbod op nieuwe geitenhouderijen en de uitbreiding van bestaande bedrijven. Het college doet dat met het oog op gezondheidsrisico's.
© Omrop Fryslan
Mensen die binnen een straal van twee kilometer wonen van een geitenhouderij, zouden een verhoogde kans op longontsteking hebben.
In de meeste provincies in Nederland geldt ook een geitenstop, maar in Fryslân niet. De gemeente Súdwest-Fryslân vreest dat dat geitenhouders naar Fryslân lokt. De gemeente heeft al een aantal aanvragen gekregen.
Omdat er zorgen zijn over de risico's, stelt het college van B en W de raad nu voor om geen nieuwe bedrijven en geen uitbreiding meer toe te staan. De raad praat daar volgende week over.
In de gemeente Weststellingwerf geldt sinds 23 april voorlopig wel een stop op geitenhouderijen.
De afgelopen weken heeft Omrop Fryslân bij alle Friese gemeenten nagevraagd of er aanvragen zijn voor nieuwe geitenhouderijen of voor het ombouwen van bestaande bedrijven. Uit het onderzoek blijkt dat dat het geval is in Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren en Leeuwarden.
In alle gevallen gaat het om het ombouwen van bestaande landbouwbedrijven naar geitenhouderijen. Bij Súdwest-Fryslân zijn daarvoor vier aanvragen binnengekomen, bij De Fryske Marren twee en bij Leeuwarden één.
In alle andere Friese gemeenten zijn geen nieuwe aanvragen binnengekomen en staan maatregelen niet ter discussie of op de agenda.