VIDEO: Stroom halen uit zoet en zout water op de Afsluitdijk

Energie winnen uit het verschil in zoutconcentratie tussen zout en zoet water? Het kan en het gebeurt op de Afsluitdijk. In de Blauwe Energiecentrale bij Breezanddijk wordt deze revolutionaire technologie steeds verder geperfectioneerd. Als alles meezit, kan dit straks een belangrijk Nederlands exportproduct worden.
Zo wordt er stroom uit water gehaald bij de Afsluitdijk:
De vondst dat er energie vrijkomt bij een 'omgekeerde elektrodialyse' stamt al uit 1954. Cees Buisman, directeur van het kennisinstituut voor watertechnologie Wetsus in Leeuwarden, startte begin deze eeuw een nieuw onderzoek naar deze technologie.

Proefinstallatie

De volgende stap was om te onderzoeken of het principe ook op grote schaal toepasbaar zou zijn. Hiervoor was een plek nodig met veel zoet en zout water, bijvoorbeeld op de Afsluitdijk. Sinds 2014 staat hier de eerste proefinstallatie.
De Blauwe Energiecentrale bij Breezanddijk levert momenteel stroom aan 160 huishoudens. Binnenkort wordt er begonnen met de bouw van een veel grotere centrale op de Afsluitdijk. Deze zal tien keer zoveel energie leveren als de huidige.
De komende jaren ondergaat de Afsluitdijk een flinke verbouwing. De dijk wordt versterkt en verhoogd om Nederland ook in de toekomst te beschermen tegen het zeewater.
In 32 reportages, evenveel als het aantal kilometers van de Afsluitdijk, vertellen Omrop Fryslân en NH Media het verhaal van het iconische bouwwerk door de ogen van de mensen die elke dag met de dijk te maken hebben. Alle verhalen en het andere nieuws over de Afsluitdijk zijn te vinden op onze themasite.