PODCAST Smokkelbern #9: "Sy koene der noch wol ien by ha"

De Joodse kinderen Clara Haagens en har broertje Henk overleefden de Tweede Wereldoorlog, elk bij verschillende pleegfamilies. In deel 9 van de podcast Smokkelbern het verhaal van Clara, die als 'bonuskind' liefdevol opgevangen werd in het gezin van Hessel en Tjipke Robroch in Ferwert.
Beluister de podcast:
Toen ze weg moest, werd dat een groot gemis voor mevrouw Robroch. Buurvrouw Feikje Hoogland werd later haar vertrouwelinge in het delen van haar verdriet.
Clara en haar broertje Henk kwamen van het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Studenten smokkelden de kinderen naar Fryslân. Waarschijnlijk is Clara door verzetsvrouw Esmee van Eeghen eerst naar Blije gebracht. Vervolgens kwam ze bij de familie Robroch in Ferwert terecht.
Toen vader Hessel Robroch betrapt werd op het luisteren naar de radio, werd het te gevaarlijk. Voor Clara werd toen een nieuw onderduikadres gezocht. Bij de familie Talsma in Holwerd heeft ze de rest van de oorlog doorgebracht.
De ouders van Clara en Henk hebben de oorlog niet overleefd. Clara's dochter Jolanda van Rij heeft later een boekje geschreven over haar moeders jeugd: Mijn moeder het bonuskind.
Smokkelbern, de podcast is te beluisteren op de website van Omrop Fryslân, in de podcastapps en op Spotify. Meer informatie op omropfryslan.nl/smokkelbern.
© Omrop Fryslân
De podcast Smokkelbern wordt gemaakt door Gerard van der Veer en Karen Bies. Er is ook een Fryslân DOK-serie Smokkelbern van vijf televisiedocumentaires, gemaakt door Gerard van der Veer en Annet Huisman, te zien op NPO2 en Omrop Fryslân.
'Smokkelbern' is onderdeel van het project 'De terugkeer van de Joodse kinderen', een samenwerking van Stichting de Verhalen, Tresoar, Omrop Fryslân, Friesch Dagblad en Leeuwarder Courant.