Vleermuistelling moet verschillen tussen stad en platteland blootleggen

De Zoogdierenvereniging roept mensen op om vrijdag en zaterdag mee te doen met de Nationale Vleermuistuintelling. De vereniging wil zoveel mogelijk gegevens verzamelen om een beeld te krijgen van de verspreiding van vleermuizen. Ook wil men meer te weten komen over de verschillen tussen stad en platteland.
Een dwergvleermuis © Shutterstock.com (Rudmer Zwerver)
"De makkelijkste manier om dat te onderzoeken is om de mensen zelf te laten tellen," vertelt Erik Korsten van de Zoogdiervereniging. "Het is net zoals bij de tuinvogeltelling, je noteert hoeveel dieren je maximaal tegelijkertijd hebt gezien in de tuin. We hebben een zoekkaart waarop je kunt zien welke soorten bij welke silhouetten en vlieggedrag horen."

Soorten

In Nederland komen 18 soorten vleermuizen voor. Korsten: "Met de boombewonende vleermuizen gaat het best wel goed, dat zijn de soorten die overdag in holle bomen zitten en in de winter vaak in ondergrondse ruimten overwinteren. Maar met de soorten die overdag in woningen of andere panden verblijven, daar gaat het wat minder goed mee."
In 2013 is er een officiële lijst met de Friese namen voor vleermuissoorten opgesteld, in samenwerking met de Fryske Akademy. Daar zijn alle namen op te vinden, zoals de 'langwjukflearmûs', de 'franjesturt' en de 'lytse hoefizernoas'. De lijst is hier te vinden.
Vleermuizen leveren ook een goede indicatie op voor hoe natuurvriendelijk een omgeving is. In een omgeving met veel groen, water en donkere nachten, komen ook meer vleermuizen voor.

Hongerweer

Korsten verwacht wel dat vleermuizen zich dit weekend laten zien, ondanks het natte en koude weer van de afgelopen tijd. "De dieren hebben het niet zo goed gehad dit voorjaar, dus als het vanavond droog is rond zonsondergang, dan zullen ze zeker gaan vliegen om te jagen. Want ze hebben ontzettende honger."
Deelnemers kunnen het beste net voor zonsondergang in de tuin gaan zitten, vertelt hij. "Op een plak waar je zoveel mogelijk van de blauwe lucht kunt zien. Vanaf zonsondergang mag je dan tot een uur lang vleermuizen tellen." Alle tips en de zoekkaart zijn terug te vinden op de website van de telling.
De resultaten worden donderdag bekend gemaakt.
Erik Korsten van de Zoogdiervereniging