Akkerbouwers lopen weken achter door natte weer: "Laat de droogte maar komen"

Het natte weer zorgt voor vertraging bij de akkerbouwers. Zo lopen de aardappelboeren weken achter op het schema, maar ook het planten van bieten en uien is nog een lastige klus in deze tijd. De gewassen moeten bijna een zwembroek aan. "We raken niet meteen in paniek", zo zegt aardappelboer Fokke de Jong uit Ternaard. "Maar er moet nu wel droogte komen."
"Trekkers lopen vast in het land"
"Kijk, hier zie je het al nat en zompig worden," begint Fokke de Jong zijn verhaal, terwijl hij over zijn stuk bouwland loopt. De aardappelen staan er al in, maar wel weken later dan gepland. "Normaal is dat ergens halverwege april. Nu is het drie of vier weken later geweest. Dus dat is wel even in probleem, want je hebt dan minder tijd voor de oogst. Ze moeten wel de tijd krijgen om te groeien."

'Minder aardappel, dus minder opbrengst'

De Jong stopt even met zijn verhaal en buigt naar een klein groen plantje in de grond. "Dit is zo'n aardappel", zegt hij terwijl hij de klei eromheen afveegt. "Dit heeft wel enkele gevolgen voor de opbrengst straks. Gewoonweg komen er veel aardappels op een plantje, maar nu is dat afwachten. Je hebt minder aardappelen en dus minder opbrengst."
Niet alleen de prijs is een probleem, maar het natte weer zorgt er ook nog eens voor dat de boeren maar moeilijk kunnen werken. "Je moet je voorstellen nu met een tractor het land in te gaan. Op een bepaald moment kom je geen meter meer verder. Je rijdt helemaal vast. Alleen daarom moeten we snel mooi en droog weer hebben."
Akkerbouwer Fokke de Jong © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
De aardappelen zijn niet de enigen die dit jaar de zwembroek aan moeten trekken. Andere gewassen, zoals de bieten, hebben het zwaar. "Het scheelt toch groeidagen," zegt Teun de Jong. Hij is voorzitter van de Nederlandse Akkerbouwers Vereniging en heeft zelf verschillende oogsten.
Normaal zou zijn stuk bouwgrond nu groen zijn van de bieten die in bloei staan, maar nu is het nog voor 90 procent zwart van de blubber. Hij hoort van een aantal boeren dat ze de zon snel kunnen gebruiken. "Al dat verlies is straks moeilijk in te halen. Het zal dus altijd wel opbrengst kosten. Je bent ondernemer en je weet wel dat het weer altijd parten speelt, maar liever niet. Droogte is soms beter dan nat weer. Dan is het meer aanpassen voor zo'n plantje. Maar we moeten niet teveel zeuren. Het lijkt mooi weer te worden en zoals men altijd zegt: na regen, komt zonneschijn."
Bouwgrond mei bieten staat vol water © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Verslaggever Willem Vermeltfoort bij Teun de Jong