Wie moet de stukjes zonnepaneel in de omgeving van Noardburgum opruimen?

Een week na de brand bij Van der Wal Hout in Noardburgum is nog steeds onduidelijkheid over wat er moet gebeuren met de stukjes zonnepaneel die in de omgeving terecht zijn gekomen. Instanties hebben er geen duidelijk zicht op bij wie de verantwoordelijkheid ligt om te controleren wat er met de zonnepanelen gebeurt en wie de schade moet betalen.
© Noordernieuws/De Vries Media | Mariska Sipma
Instanties zitten in een lastige positie door de gevolgen van de brand in Noardburgum van vorige week donderdag. De gemeente Tytsjerksteradiel geeft aan dat het nog nooit eerder is voorgekomen in Fryslân dat er, verspreid over een groot gebied, deeltjes van zonnepanelen terecht zijn gekomen. De gemeente weet daarom niet welke partijen toezicht moeten houden op wat er met deze deeltjes gebeurt.
Vooral bij de boeren in de omgeving kan dit voor problemen zorgen. Een aantal boeren hebben aangegeven bij Omrop Fryslân dat ze, na het opruimen van hun land, hun koeien gewoon buiten laten lopen.
Wa moat de stikjes sinnepaniel yn de omjouwing fan Noardburgum opromje?
Ook na het maaien van het gras kunnen er nog stukken zonnepaneel in het gras blijven zitten of op het land blijven liggen. Maar er wordt momenteel niet op toegekeken of de boer zijn gras laat vernietigen of het land laat schoonmaken.

Rutten

In het plaatsje Rutten in Flevoland liepen ze vorig jaar augustus tegen hetzelfde probleem aan. Verslaggever Cindy Keijzer van Omroep Flevoland kwam er ook achter dat iedere instantie weer naar een andere verwees wanneer het ging over de controle.
Uiteindelijk hebben het RIVM en de omgevingsdienst samengewerkt om de gewassen te inspecteren en is er beoordeeld of het schadelijk kan zijn.
Naar aanleiding van die situatie zijn er in augustus Kamervragen gesteld door het CDA. Verantwoordelijk minister Eric Wiebes heeft toen gezegd dat er meer onderzoek zou komen. Dat loopt nu, maar tien maanden later weten de instanties nog steeds niet wat ze moeten doen in zo'n situatie.

Wanneer een protocol?

Donderdag worden er opnieuw Kamervragen gesteld door Tweede Kamerlid Agnes Mulder aan minister Blok van Economische Zaken en Klimaat, naar aanleiding van de brand bij Van der Wal. De belangrijkste vraag is wanneer er een protocol komt voor de betrokken partijen over hoe om te gaan met deze problematiek.