Waddenvereniging blij met CO2-uitspraak Shell: "Dit is historisch"

Historisch. Zo noemt directeur Lutz Jacobi van de Waddenvereniging de uitspraak van de rechter tegen Shell. Het bedrijf moet op korte termijn meer doen om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Jacobi is opgetogen met de woorden van de rechter over het Waddengebied.
Lutz Jacobi, naast Milieudefensie-directeur Donald Pols © ANP
De zaak was aangespannen door Milieudefensie en kreeg steun van talloze andere milieuclubs en natuurorganisaties, zoals de Waddenvereniging. De rechter zei onder meer dat Shell verantwoordelijk is voor een enorme CO2-uitstoot: zelfs groter dan van veel landen, waaronder Nederland. Die uitstoot zorgt volgens de rechter voor grote risico's, met name voor inwoners van het Waddengebied.

Expliciet het Waddengebied

Jacobi zat in de rechtbank. "Ik vind het een hele duidelijke uitspraak van de rechter. En wat ik bijzonder vind: men noemde expliciet het Waddengebied en zijn bewoners. Een historische uitspraak dus, ook voor het Waddengebied."
Het gaat ons om het klimaat in z'n geheel, maar we strijden met name voor de Wadden.
Lutz Jacobi, directeur van de Waddenvereniging
Eén van de zaken waar de rechter op in ging, was het boren in kwetsbare gebieden, zoals het Wad. Daar moet opnieuw naar worden gekeken. "Daarom deden we ook mee," zegt Jacobi. Het gaat ons om het klimaat in zijn geheel, maar we strijden met name voor de Wadden."
Jacobi heeft er vertrouwen in dat er nu wat verandert. "Het is een heel historische uitspraak. Ik had het niet verwacht, ik was wat voorzichtig. Maar nu het bedrijf echt tot de orde wordt geroepen, dan moet er ook wel wat gebeuren."
Lutz Jacobi van de Waddenvereniging
Dirk Kuiken was één van de 17.000 individuele eisers in de zaak. Hij verwacht dat deze zaak ook veel betekent voor in de toekomst. "Het is voor het eerst dat zo'n groot bedrijf aansprakelijk wordt gesteld voor de mogelijke schade die ze aanrichten. En nu is het onvermijdelijk dat ook andere grote vervuilende bedrijven hiermee te maken krijgen."

Grootste bedrijven aanpakken

Dat hoopt Meindert Boersma ook. Hij is activist van Extinction Rebellion en lid van de Klimaatcoalitie Fryslân. "Als je tegen de grootste bedrijven wat doet, dan kom je een heel eind. Die zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot."

Nog even spannend

Kuiken was dinsdag bij Ternaard op de fiets gestapt onderweg naar Den Haag. Daar heeft hij de uitspraak gevolgd. Aan het begin was het nog even spannend. "Het leek eerst even de verkeerde kant op te gaan, toen ging het over ontvankelijkheid. Maar uiteindelijk heeft de rechter een heel heldere en duidelijke uitspraak gedaan tegen Shell. En dat gaat direct in."
Dirk Kuiken © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Shell moet dus minder uitstoten, is de opdracht. Dat kan ook, meent Kuiken. "De rechter zei ook: er zijn genoeg mogelijkheden. En hoe ze het doen, dat is aan Shell zelf. Maar het moet."
Activist Boersma vindt niet alleen de uitspraak belangrijk, maar ook dat iedereen nu weer ziet hoe funest de uitstoot van Shell is.
Met deze uitspraak komen de bedrijven weer in de spotlights. Zij zijn het belangrijkst om de uitstoot te verminderen.
Meindert Boersma fan Extinction Rebellion en de Klimaatcoalitie Fryslân
"Multinationals hebben erg hun best gedaan om de verantwoording van de klimaatverandering af te schuiven naar individuen," zegt Boersma. "Dus we moeten op de fiets naar het werk, korter douchen, vegetarisch eten. Dat is allemaal bedacht door zulke bedrijven. Met deze uitspraak komen de bedrijven weer in de spotlights. Zij zijn het belangrijkst om de uitstoot te verminderen."

Shell zet alles op alles

Boersma gelooft wel dat er nu echt wat zal gebeuren. "Shell is een bedrijf dat winst wil maken en er alles doet om hier goed uit te komen. Maar het staat nu zwart op wit dat er wat moet gebeuren. Dat is heel mooi."

Strijd over aanpak klimaatverandering

Shell verwacht dat ze nu in beroep zullen gaan tegen de uitspraak. Het bedrijf zegt dat er snel actie nodig is tegen klimaatverandering, maar ze zijn het niet met de milieuorganisaties eens over de aanpak.
Als je aan de ene kant een windmolenpark bouwt, maar tegelijkertijd een olieplantage opent, schiet het ook niet op.
Meindert Boersma fan Extinction Rebellion en de Klimaatcoalitie Fryslân
"Het is wel zo dat Shell meer investeert in groene energie dan twintig jaar geleden," zegt Boersma. "Maar ze steken nog meer geld in olie en gas. Zo proberen ze netto op nul uit te komen. Greenwashing noem je dat ook wel. Maar als je aan de ene kant een windmolenpark bouwt, maar tegelijkertijd een olieplantage opent, schiet het ook niet op."