Schulden kwijtgescholden van getroffen familie in toeslagenaffaire Heerenveen

De vlag kan uit bij de familie van Minkie Brandsma in Heerenveen. Na meer dan twee jaar komt er voor hen een einde aan de toeslagenaffaire. Hun schulden worden kwijtgescholden, dat zegt burgemeester Tjeerd van der Zwan toe. "Dit is erkenning," zegt Brandsma. "Dit viel ik diep van binnen. We sluiten nu een donker hoofdstuk af."
De burgemeester deelde mee aan de familie dat betalen toch niet hoeft:
Het is voor de familie van Minkie al twee jaar lang een nachtmerrie. Hun dochter zit in de bijstand en komt moeilijk rond. Minkie betaalde daarom zo nu en dan boodschappen voor haar dochter. De familie wilde helpen om het leven weer wat op de rit te krijgen.
Ze zegt: "Toen het destijds slecht met haar ging, hebben we haar geholpen. Ze kon iedere dag bij ons eten en dan kocht ze de boodschappen voor ons en voor zichzelf, ook om haar maatschappelijk in beweging te houden. Die boodschappen betaalde ze zelf en wij betaalden haar later de boodschappen die voor ons bedoeld waren terug, want dat was ons eten. Zo hebben we dat jaren gedaan."

7.200 euro betalen

Maar dat mocht volgens de gemeente niet, want daar is de bijstand voor. De dochter van Minkie moest dus alles terugbetalen en daarbovenop nog een boete. Het ging om zo'n 7.200 euro in totaal. "De gemeente zag naar de regels en niet naar de mensen erachter. Maar dat is nu veranderd."
Nadat Omrop Fryslân het verhaal van Brandsma naar buiten bracht in januari, heeft de politiek vragen gesteld over de werkwijze en de regels over de bijstand. Burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen neemt in januari de leiding over het onderzoek.

"Had niet zo gemoeten"

Woensdag zei Van der Zwan tegen de familie dat ze toch niet hoeven te betalen. "Van der Zwan kijkt meer naar de mensen achter het verhaal. Hij hoorde ons verhaal aan en vroeg hoe het met onze dochter gaat. Toen hebben we alles uitgelegd. Dat mijn dochter verdwaald was in de regels en ze ook niet meer snapte. De burgemeester zag dat het zo niet had gemoeten en neemt het besluit dat wij het geld niet hoeven te betalen. We zijn nog nooit zo blij geweest denk ik. Nu kunnen we vooruit kijken naar de toekomst. Dit hoofdstuk is nu klaar."
De gemeente onderstreept dat ambtenaren volgens de regels hebben gehandeld.
Verslaggever Willem Vermeltfoort bij Minkie Brandsma
© Omrop Fryslân