Operatie Friese Vlag: Anneke Pompstra woont aan een Noors fjord

Alle landen op aarde hebben een emoji van de eigen vlag, maar de Friese vlag staat er niet bij. Omrop Fryslân wil met Operaasje Fryske Flagge bereiken dat de Friese vlag op in de lijst van emoji's komt. Dat lukt ons niet alleen. Friezen in het buitenland kunnen hun Friese vlag op onze online-wereldkaart plaatsen. Deze week: Anneke Pompstra. Ze woont aan een fjord in Noorwegen.
© Anneke Pompstra
Anneke Pompstra vertelt over haar leven in Noorwegen
Haar meisjesachternaam (Peterson) mag dan wel Skandinavisch aandoen, ze is toch echt geboren in Dokkum en ze heeft lange tijd in Damwâld gewoond. Nu woont Anneke Pompstra-Peterson in het Noorse Isfjorden. En ja, de naam zegt het al, dat ligt aan een fjord.
Anneke reisde in 2012 met man en kinderen naar Zweden om daar te wonen. Dat pakte niet helemaal goed uit en vervolgens zijn ze vanwege werk van haar man naar Noorwegen verhuisd.

Koud

"We konden een groot huis krijgen. Het was midden in de winter en koud. Het brandhout voor de kachel was duur. We hebben er een paar koude maanden meegemaakt", zo blikt Annneke terug op de eerste tijd in Noorwegen.
Vanuit haar woonplaats Isfjorden zijn bergen te zien. Nu ligt er nog overal nog sneeuw op. De meeste sneeuw zal wegsmelten en dat kan snel gaan. De bomen gaan ook in twee weken tijd van helemaal kaal naar vol groen, vertelt Anneke. "Het is nu kortebroekenweer, maar het weer kan hier snel omslaan."
Wij spreken Fries met onze kinderen, anders kunnen ze niet met opa en oma communiceren
Anneke Pompstra-Peterson
Anneke werkt als docent Engels. Haar man werkt onder andere in de bomenkap. Hij houdt een 30 meter breed pad onder hoogspanningskabels vrij van bomen. Dat moet voor de veiligheid.
Anneke spreekt elke dag Fries "We spreken Fries met onze kinderen, anders kunnen ze niet meer met opa en oma communiceren. Gelukkig lijkt het Fries op het Noors, want het zijn beide Germaanse talen."

Twee jaar geleden voor het laatst gezien

Zo langzamerhand begint ze Fryslân en de familie en vrienden wel wat te missen. In deze coronatijd kun je niet zomaar even heen en weer. "De meeste familieleden hebben we twee jaar geleden voor het laatst gezien. Dat is veel te lang", vindt Anneke.
Voor noodgevallen gaat het reizen wel wat gemakkelijker. In normale gevallen moet iedereen die terugkomt in Noorwegen tien dagen in een coronahotel. Dat is duur en dan kun je tien dagen niet werken. Dus dat doen ze maar niet. "Er komen geen buitenlandse mensen het land in en we kunnen er ook niet zomaar uit."
Anneke en haar man zijn nog niet ingeënt tegen het coronavirus. "Daar zijn we nog te jong voor." Het land Noorwegen is wel bezig met vaccinatie. Waar corona meer heerst, wordt eerder gevaccineerd. In de gemeente waar Anneke met haar gezin woont zijn heel weinig coronabesmettingen. Dus staanze niet hoog op de lijst.
Met 'Operaasje Fryske Flagge' verzamelt Omrop Fryslân foto's van Friezen over de hele wereld, om zo te laten zien hoe internationaal de Friese vlag is. Het ultieme doel is om voor elkaar te krijgen dat er een Friese vlag-emoji komt.
Meedoen? Stuur je foto in via de Operaasje Fryske Flagge-site. Elke week bellen we op woensdag in ons radioprogramma De middei fan Fryslân met een Fries buiten Fryslân.
Al meer dan 200 inzendingen zijn op de kaart geplaatst.