Vaccineren alle volwassen op Friese Waddeneilanden begint vandaag

Alle volwassen inwoners van Vlieland kunnen vanaf vandaag een vaccinatie krijgen tegen het coronavirus. De komende dagen geldt dat ook voor bewoners van Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. De eilanden zijn de eerste gemeentes in Nederland waar alle inwoners van 18 jaar en ouder een prik kunnen halen.
Er werd flink geprikt op de Waddeneilanden:
In totaal kunnen zo'n 5.000 mensen een prik halen. De uitnodigingen zijn alleen verstuurd aan mensen die staan ingeschreven op de eilanden. Mensen die er een huisje hebben of er zijn om vakantie te vieren, komen niet in aanmerking.
Het vaccineren begint dus dinsdag op Vlieland. Woensdag wordt het prikken daar vervolgd. Die dag zijn ook de vaccinaties op Schiermonnikoog. Op donderdag, vrijdag en in het weekend volgen Terschelling en Ameland.

De vaccinatieplanning voor de Friese Waddeneilanden:

De eilanders krijgen het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Over vijf weken ontvangen ze de tweede dosis. "Minister Hugo de Jonge heeft gezegd dat iedereen in Nederland die dat wil voor 1 juli de eerste prik heeft gehad. Voor de Friese Waddeneilanden gebeurt dat al voor 1 juni, dus een maand eerder", aldus de GGD in Fryslân.
In februari ging de GGD al naar Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog om ouderen en verpleeghuismedewerkers te vaccineren. Veel mensen maakten toen gebruik van de uitnodiging. "De vaccinatiegraad op de eilanden is heel hoog. Van de 65-plussers heeft ongeveer 90 procent ook de tweede prik al gehad. Ook onder zorgmedewerkers was toen veel animo", zegt de GGD.
De fjouwer eilannen binne frijwat ûntsjoen bleaun fan de corona-útbraak. Se ha de leechste besmettings- en stjertesifers fan it lân. Op Skylge wie yn augustus in útbraak op camping Appelhof. De measte besmette minsken wennen lykwols oan de fêste wâl. Skiermûntseach wie yn oktober de lêste gemeente yn Nederlân dêr't it firus fêststeld waard.
De vier eilanden zijn door hun ligging redelijk gespaard gebleven tijdens de corona-uitbraak. Ze hebben de laagste besmettings- en sterftecijfers van het land. Op Terschelling was er in augustus een uitbraak op camping Appelhof. Schiermonnikoog was in oktober de laatste gemeente in Nederland waar het coronavirus werd vastgesteld.
De vuurtoren van Vlieland © Omrop Fryslân, Ronald van der Pol